Cemerele video, instalate în premieriă în incinta secțiilor de votare la alegerile parlamentare din 24 februarie curent, nu vor afecta secretul votului, fiindcă activitatea acestora nu va viza cabinele de vot, listele electorale, nu va afecta intimitatea alegătorilor și datele lor cu caracter personal.

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că imaginile video nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte și vor fi utilizate exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, în calitate de dovezi.

Instalarea camerelor video în secțiile de vot reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale

Sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă și al votării la locul aflării alegătorului.

Menționăm că, la alegerile parlamentare din 24 februarie, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid în circumscripția națională, iar alți 51 - în circmscripțiile uninominale. Totodată, în aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ.

Sursa: Ziarul Național