Grigore Novac, candidatul PSRM la alegerile parlamentare în circumscripția 31, se eschivează de la un răspuns concret atunci când este întrebat cum a obținut un lot de teren în comuna Stăuceni, prin intermediul unei căsătorii fictive. Aceeași atitudine a avut-o și atunci când a fost întrebat cum de a donat partidului aproape jumătate din banii acumulați peste hotare.

În cadrul unei dezbateri electorale de la postul de televiziune de la ProTV, Grigore Novac a fost întrebat pe ce bani a trăit acesta în 2014, dacă atunci a donat partidului 85 mii lei, deși a anunțat un venit de numai 23.198 lei.

„Faceți o interpelare la FISC pe anii 2013-2012 și o să găsiți răspunsul la întrebare. Bani declarați oficial la serviciul fiscal de stat, puteți să vă documentați și o să găsisți răspunsul, sunt bani munciți în anii anteriori, eu am muncit și aici în R. Moldova și în afara țării”, a răspuns Novac.

Moderatoarea emisiunii nu s-a arătat convinsă de răspunsul lui Novac, acesta însă spune că munca lui în afara țării „sunt niște lucruri care nu pot fi divulgate”, în schimb ar putea să-i spună aceste lucruri personal moderatoarei.

În 2011 presa a scris că Novac s-a căsătorit fictiv pentru a obține un teren în Stăuceni, la fel ca și colega acestuia, socialista Marina Rădvan. Terenurile au fost acordate în aceeași zi, figurează în declarația sa de avere și este evaluat la 80 mii lei.

„Eu deja am comentat acest lucru. Este un teren obținut absolut legal și, odată ce se află în declarația de avere, nu am ce tăinui. Eu nu l-am ascuns. Cred că cei care au pornit această epopee e timpul să răspundă pentru acele calomnii aduse mie. Eu din 2014, 2015, 2016 comentez acest subiect”, a spus Novac.

Întrebat dacă Novac a fost căsătorit fictiv cu persoana datorită căreia a obținut terenul din Stăuceni, acesta a spus clar „Nu”, dar a fugit de răspunsul la întrebarea „dacă mai este sau nu împreună cu persoana cu care s-a căsătorit”.

„Nu cred că viața mea personală este subiectul de discuție pe circumscripția 31. O să vă invitat în ospeție și o să vă fac cunoștință cu soția”, i-a răspuns Novac moderatoarei.

Un caz asemănător este cel al Marinei Radvan și colegului acesteia de fracțiune, Vladimir Odnostalco, ambii deputați PSRM în Parlamentul Republicii Moldova, care au fost pentru scurt timp căsătoriți. S-a întâmplat în 2011, iar căsnicia lor nu a durat mai mult de un, acest mariaj fiind de fapt unul fictiv, înregistrat doar cu scopul de a obține un lot de pământ în comuna Stăuceni.