Începând de astăzi, 25 ianuarie, se dă startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Candidații pentru postul de deputat își vor putea susține cauza în fața votanților până pe 24 februarie, ziua alegerilor. Ieri, 24 ianuarie, a fost ultima zi în care candidații și formațiunile politice au putut depune dosarele de candidatură la Comisia Electorală Centrală.

Au fost depuse 401 cereri pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în vederea susținerii candidaților în circumscripțiile uninominale și 15 partide și-au depus dosarele pentru candidatura în circumscripția națională.

La alegerile din 24 februarie sunt puse în joc toate cele 101 de locuri din legislativul Republicii Moldova.

Distribuirea mandatelor se face în două sisteme conform sistemului electoral mixt adoptat în anul 2017. În sistemul proporțional sunt distribuite 50 de mandate pe liste, toate raioanele constituind o singură circumscripție electorală, în care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid și 8% pentru blocuri electorale constituite din două și mai multe partide politice.

În sistemul uninominal mandatele sunt distribuite pe 51 de circumscripții electorale: 46 de circumscripții pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, dintre care 11 circumscripții pe teritoriul municipiului Chișinău, 2 circumscripții pe teritoriul municipiului Bălți și 2 circumscripții pe teritoriul Găgăuziei; 2 circumscripții pe teritoriul Transnistriei; 3 circumscripții de peste hotarele Republicii Moldova: 1 circumscripție la est de Republica Moldova, 1 circumscripție la vest de Republica Moldova și 1 circumscripție pe teritoriul Americii de Nord.

Spre deosebire de alegerile locale la alegerile pe sistem uninominal nu există turul al doilea.