UPDATE // 20:52 // Candidatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, ar putea fi exclusă din cursa pentru funcția de primar al mun.Bălți. Hotărârea privind solicitarea anulării înregistrării a fost adoptată cu puțin timp în urmă în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale și va fi expediată către Judecătoria Bălți.

Mai exact, Tauber este acuzată de folosirea fondurilor financiare şi materiale nedeclarate și depăşirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral.

Potrivit raportorului, vicepreședintele CEC Pavel Postica, în adresa CEC au fost trimise solicitări din partea ex-deputatei Platformei DA, Arina Spătaru; candidatul independent la Primăria Bălți, Nicolai Grigorișin și Inspectoratul de Poliție Bălți care susțin că rapoartele financiare ale Partidului Politic Șor, înregistrate la CEC, nu conțin date care ar reflecta acordarea serviciilor de catering de către un agent economic pentru voluntarii care făceau agitație electorală pentru Marina Tauber. Suma nedeclarată se ridică la 152 de mii de lei. Totodată, Nicolai Grigorișin și-a manifestat îndoiala privind costul real al publicității electorale a partidului pe rețele de socializare, precum și acuză implicarea a persoanelor străine în campania electorală a Marinei Tauber.

La rândul său, candidata la funcția de primar de Bălți, Marina Tauber, consideră că solicitările trimise la CEC nu au bază factologică și a cerut să fie respinse. Cât privește situația cu agentul economic, ea menționează că CEC deja a analizat subiectul în cadrul unei ședințe. Ea mai spune că toate cheltuielile pentru publicitate pe online și TV s-au făcut din contul fondului electoral și că IGP Bălți nu a adus nicio dovadă precum că un reprezentant al partidului ar fi avut o relație financiară cu agentul economic care a prestat servicii de catering.

Marina Tauber susține că acuzațiile aduse ei și partidului sunt niște aberații. Ea a venit cu mai multe acuzații către vicepreședintele CEC, Pavel Postica, precum că ar fi intimidat membrii CEC la subiectul discutat și le-ar fi spus să voteze pentru excluderea sa din cursa electorală. Fiind întrebată ce probe poate furniza în acest sens, un reprezentant al Marinei Tauber a declarat că va face uz de acest drept când va considera oportun.

În timp ce în sala CEC era dezbătut subiectul cu privire la reflectarea veniturilor și cheltuielilor candidatei Partidului Politic „Șor” pentru funcția de primar al municipiului Bălți, în fața instituției s-au adunat mai multe persoane pentru a protesta, manifestându-și susținerea pentru Marina Tauber. Aceștia au scandat „Victorie, victorie!” și „Marina e primarul nostru!”.

Știrea inițială!

Comisia Electorală Centrală solicită excluderea Marinei Tauber din cursa pentru funcția de primar al mun.Bălți. Deputatul Partidului „ȘOR” este acuzată de utilizarea mijloacelor financiare nedeclarate în scrutin în suma de peste 150 mii lei. Banii ar fi fost folosiți pentru procurarea produselor alimentare destinate persoanelor implicate în campania electorală.

Proiectul cu privire la excluderea Marinei Tauber a fost prezentat de vicepreședintele CEC, Pavel Postică, care a precizat că organele electorale au fost sesizate de către IP Bălți privind presupusele încălcări.

De menționat că în urma primului tur de scrutin din 21 noiembrie, Tauber a obținut circa 48%, plasându-se pe primul loc. În turul II ea ar urma să se bată cu Nicolai Grigorișin care a fost susținut de circa 21%.