Instituirea stării de urgență pe întreg teritoriu al R.Moldova nu ar trebui să afecteze desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021. De această părere este ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

În cadrul ședinței plenare a Parlamentului la care se dezbate subiectul privind declararea stării de urgență pentru următoarele 30 de zile, ministrul a menționat că ar exista două scenarii care ar permite continuarea acțiunilor electorale.

Potrivit legii, «nu se admite desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale». Am mai analizat și Codul Electoral, în general. De obicei se utilizează formula «desfășurarea alegerilor» în ziua alegerilor nemijlocit, în rest se utilizează «pregătirea sau organizarea alegerilor». Asta este logica Codului Electoral”, a spus Litvinenco.

În acest sens, menționează el, Comisia Electorală Centrală ar urma să interpreteze noțiunea de „desfășurare a alegerilor” – ziua scrutinului sau și perioada de până la acesta.

La fel, susține ministrul Justiției, o altă soluție ar fi introducerea în hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență a unei completări care ar menționa că acțiunile autorităților nu se răsfrâng asupra procesului electoral.

Aici în Parlament poate fi soluționată definitiv problema... Parlamentul să facă o claritate chiar în cadrul acestei hotărâri a Parlamentului și să spună exact că starea de urgență nu afectează alegerile care sunt preconizate”, a spus el.

Suplimentar, Litvinenco a precizat că în lista competențelor care ar urma să obțină Comisia pentru Situații Excepționale nu este prevăzută și posibilitatea de a emite anumite decizii care ar afecta procesul electoral, precum anularea desfășurării demonstrațiilor sau întâlnirilor electorale.

De menționat că la data de 21 noiembrie ar urma să se desfășoare alegerile locale noi în 15 localități din R.Moldova, inclusiv în mun.Bălți.