Limba română a devenit subiect de dispute în timpul unor dezbateri electorale, ieri, 28 iunie. Candidatul la alegerile parlamentare, reprezentant al Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, s-a arătat nemulțumit de faptul că în cadrul dezbaterilor de la ProTV i se adresează întrebări în limba română și nu în rusă.

Acesta s-a enervat, a insultat și a refuzat să răspundă la întrebări. Microfonul acestuia a fost deconectat de mai multe ori. La solicitarea moderatoarei de a i se închide microfonul lui Kalinin, pentru nerespectarea regulamentului dezbaterilor, acesta a răspuns: „Nu îmi închideți mie gura!”

În timpul unei pauze de publicite, Kalinin a aruncat cu o sticlă de apă în panoul din spatele candidaților prezenți la dezbateri. 

„Am dreptul să vorbesc. Cine sunteți voi aici să nu-mi permiteți să vorbesc în țara mea în limba mea? Nu mă liniștiți. Vreți să vorbim, o să vorbim în rusă!”, a mai spus Kalinin, în cadrul dezbaterilor

La un moment dat acesta a fost rugat să părăsească platoul sau să s eliniștească, însă acesta a continuat să fie agresiv verbal și cu candidații din platou. 

Potrivit sursei citate, înaintea de începerea dezbaterilor, Kalinin a fost întrebat dacă va avea nevoie de traducător din limba română în limba rusă, iar el a răspuns „nu”. Kalinin a spus că va vorbi în rusă și că va înțelege întrebările adresate în limba română. Sper finalul dezbaterilor Kalinin a părăsit studioul, iar moderatoarea a cerut ca la următoarea dezbatere să fie trimis alt reprezentant al Partidului Regiunilor, în caz contrar postul de televiziune nu-l va mai accepta la dezbateri.