Comisia Electorală Centrală a votat astăzi constituirea a 150 secții de votare în străinătate. Decizia Comisiei vine ca urmare a hotărârii CSJ din 22 iunie care a menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău privind ilegalitatea constituirii secțiilor de votare în străinătate.

Mai exact, magistrații au atras atenția asupra faptului că hotărârile anterioare ale CEC de a forma 139 și, ulterior, 146 de secții reprezintă o depășire a dreptului discreționar la luarea deciziei privind constituirea secțiilor de votare peste hotare „prin discrepanța” dintre propunerea Ministerului de Externe și cea aprobată de Comisia Electorală Centrală.

Este neclară hotărârea Comisie Electorale Centrale care a aprobat inițial doar 139, ulterior modificând hotărârea nr. 4966 din 05 iunie 2021 și aprobând 146 de secții de votare, și din ce motiv nu a acceptat propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, or numărul secțiilor de votare a fost redus considerabil. Mai mult, din analiza înscrisurilor anexate la dosar, rezultă că propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost luată după analiza minuțioasă a posibilităților reale și a proceselor de vot precedente”, preciza CSJ.

La fel, magistrații Curții Supreme au criticat și argumentele Comisiei Electorale Centrale care a atras atenția asupra expirării termenului-limită de 35 de zile de la data alegerilor pentru constituirea secțiilor de votare în străinătate: „Acest termen a fost încălcat chiar de CEC prin hotărârea din 8 iunie 2021, deschizând suplimentar 7 secții de votare cu 32 de zile până la data alegerilor anticipate”.

Amintim că la data de 22 iunie, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de Comisia Electorală Centrală care a contestat hotărârea Curții de Apel Chișinău privind constituirea secțiilor de votare în străinătate.

Detalii: Hotărârea Curții de Apel, menținută. CSJ a respins recursul CEC privind secțiile de votare în străinătate

Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare. În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiile de votare și sediilor acestora”, se arată în hotărârea de azi a CEC.

Mai jos găsiți lista integrală a celor 150 de secții de votare deschise în diasporă. 

În comparație cu numărul de secții deschise pentru diaspora la prezidențialele din noiembrie 2021 - 139 secții, pentru parlamentarele din acest an au fost făcute următoarele modificări: 

Au fost adăugate secții în:

Germania – 5 secții

Italia – 1 secție

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 4 secții

SUA - 1 secție

Au fost excluse secții din: 

Republica Elenă - 1 secție

România - 1 secție