Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea lui Ion Stegărescu în calitate de candidat independent la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a simbolului electoral şi confirmarea reprezentantului cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală şi a persoanei responsabile de finanțe (trezorierul).

Potrivit secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, Ion Stegărescu a prezentat la CEC 1870 de semnături, dintre care 400 au fost declarate nule din diverse motive. Pentru că numărul nu se încadrează în limita de jos a semnăturilor care ar trebui prezentate (minimum 2000), raportorul a propus neînregistrarea candidatului.

Prezent în sală, Ion Stegărescu a declarat că a fost în imposibilitate reală de a acumula numărul de semnături care se cere. El a acuzat că legea în vigoare este discriminatorie, întrucât femeile trebuie să colecteze mai puține semnături ca bărbații pentru a fi înregistrate în calitate de concurente electorale independente.Potrivit lui, prevederea contravine Constituției și normelor dreptului internațional.

Potrivit Codului Electoral, pentru a fi înregistrat de către Comisia Electorală Centrală, candidatul independent prezintă liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 2000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, un candidat femeie poate fi înregistrat dacă prezintă semnăturile a cel puțin 1000 şi cel mult 2500 de susținători cu drept de vot.

Totodată, Comisia a înregistrat alți doi concurenți electorali. Este vorba despre „NOUA OPŢIUNE ISTORICĂ” (cu o listă de 58 de candidați) și pe Veaceslav Valico (candidat independent).

Astfel, în buletinul de vot se vor regăsi 23 de concurenți electorali: 20 de partide, 2 blocuri electorale și un candidat independent.

1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;
2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;
3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;
4. Partidul Politic „Șor”;
5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;
6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;
7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда” ;
8. Partidul Democrat din Moldova;
9. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;
10. Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;
11. Partidul Politic „Democraţia Acasă”;
12. Partidul Politic „NOI”;
13. Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;
14. Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR;
15. Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;
16. Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;
17. Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;
18. Partidul Regiunilor din Moldova;
19. Partidul „Patrioții Moldovei”;
20. Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;
21. PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;
22. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
23. Veaceslav Valico (candidat independent).