Repararea a 2.800 de km de drumuri naționale și 3.000 de km de drumuri rurale; construcția a 2 poduri peste Prut; construcția a două spitale regionale; renovarea a cel puțin 500 de grădinițe. Sunt câteva din cele 22 de proiecte de infrastructură la nivel național și local pe care le-a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă Partidul Acțiune și Solidaritate și care, potrivit partidului, „au rolul să îmbunătățească viața oamenilor acum, nu peste 10 ani”.

În context, președintele PAS, Igor Grosu, a declarat că în Moldova se poate trăi bine, că putem avea drumuri bune, transport modern, condiții de viață normale: „Este nevoie să-i înlăturăm de la hățuri pe cei care fură banii statului și să cheltuim banii pentru oameni. Zi de zi merg prin sate – văd glod, lipsă de iluminat, văd că nu este gaz și apeduct. Aceste vremuri trebuie să se încheie. Pentru a realiza schimbarea începută de Maia Sandu și a moderniza Moldova, avem nevoie ca statul să investească în condiții bune de trai pentru oameni. Avem de nevoie de drumuri și poduri, grădinițe, școli și spitale, gazoducte și rețele electrice, sisteme de apă și canalizare, poligoane moderne pentru gunoi. Infrastructura calitativă este esențială pentru bunăstarea economică a țării pe termen lung”.

Vicepreședintele PAS, Natalia Gavrilița, a vorbit despre faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate va mobiliza resurse interne și externe pentru investiții publice serioase și proiecte de infrastructură la nivel național și local care să aducă condiții mai bune de trai și beneficii economice pentru țară.

„Aceste proiecte trebuie să fie realizate repede și calitativ. Pentru aceasta, ne vom concentra în primul rând pe implementarea în practică a proiectelor pentru care există deja finanțare și care întârzie nemotivat. În fiecare an, nici jumătate din bugetul care deja există pentru asemenea proiecte nu este executat. Vom crea o unitate responsabilă de gestionarea proiectelor mari”, susține Gavrilița. 

În Parlament și Guvern, PAS promova următoarele proiecte mari de investiții publice:

„În Transport – Vom repara 2.800 de km de drumuri naționale și 3.000 de km de drumuri rurale. Vom construi 2 poduri peste Prut (Ungheni și Leova) și 1 peste Nistru (Iampol-Cosăuți). Vom reabilita podul Giurgiulești-Galați. Vom construi cale ferată europeană până la Chișinău și vom dezvolta transportul modern în orașele principale ale țării. Vom reabilita aeroporturilor regionale, începând cu Bălți-Leadoveni, inclusiv modernizarea tehnică și reabilitarea infrastructurii terminalelor și a pistelor.

În Energie – vom asigura interconectarea energetică cu România prin finalizarea stației de la Vulcănești și a gazoductului Iași-Ungheni.

 În domeniul Mediului – Vom crește suprafața terenurilor împădurite până la 25%, vom construi poligoane moderne de stocare a deșeurilor, și vom reabilita sistemul de lacuri de acumulare.

În Educație – vom renova cel puțin 500 de grădinițe, vom extinde serviciile de creșe-grădinițe, și vom asigura blocuri și sisteme sanitare moderne în toate școlile și grădinițele.

În Sănătate –Vom construi două spitale regionale moderne – la Cahul și Bălți.

În Cultură – Vom restaura cele mai importante edificii culturale ale Republicii Moldova, inclusiv edificiul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, complexul de edificii ale Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și Circul de la Chișinău”.

Candidata PAS la funcția de deputată Larisa Voloh, a vorbit despre situația dezastruoasă în care se află satele din Moldova și că PAS își asumă să aducă schimbarea în localitățile din țară.

„PAS a susținut și a promovat reforma pentru orientarea impozitelor direct către primării, astfel ca primăriile să poate implementa proiectele proprii la nivel local . În anul 2019, pe timpul Guvernului Maia Sandu, 100% din impozitul pe venit la persoanelor fizice a fost orientat spre bugetele satelor și orașelor.

  1. Vom orienta, în continuare, 50% din taxa pe venitul din resursele naturale și 100% din taxa pentru folosirea drumurilor direct în bugetele localităților.
  2. Vom orienta o parte a impozitului pe venitul persoanelor juridice direct în bugetul localităților din țară.
  3. Cu ajutorul partenerilor europeni vom duce câte 2 miliarde de lei anual pentru dezvoltarea satelor, crearea locurilor de muncă, pentru apeducte și canalizare, reparația școlilor și grădinițelor și gestionarea deșeurilor.
  4. Vom aloca în bugetele locale mijloace financiare pentru reparația drumurilor, constructția sistemelor de aprovizionare cu apă moderne, vom reduce necesarul de cofinanțare din partea APL pentru proiectele naționale și vom crea un fond național pentru acoperirea parțială a contribuției financiare la implementarea proiectelor finanțate din fondurile externe.
  5. Vom promova, în continuare, construcția sistemelor moderne de iluminat stradal în localitățile noastre”.

Proiectele de investiții pot fi găsite în Programul „Moldova vremurilor bune”.