Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că decizia de azi a Curții de Apel Chișinău pune într-o lumină extrem de proastă Comisia Electorală Centrală care se opune categoric deschiderii unui număr mai mare de secții de votare în străinătate.

Dincolo de aspectele juridice ale speței, decizia Curții de Apel Chișinău pune într-o lumină extrem de proastă organul electoral central din țara noastră – CEC. Un număr mai mare de secții de votare înseamnă că probabilitatea alegerilor libere și corecte crește. Și invers – un număr mai mic de secții de votare comportă riscul că unii cetățeni nu vor putea vota, ceea ce a priori exclude posibilitatea ca alegerile să poată fi declarate ca libere și corecte. Noi ce avem? O situație inedită. Concurenții electorali (aproape toți), Guvernul (prin MAEIE), Curtea de Apel susțin în unison că trebuie să se deschidă mai multe secții de votare peste hotare. Și doar Comisia Electorală Centrală se opune”, scrie parlamentarul.

Potrivit lui, organul care legal e obligat să asigure alegeri libere și corecte se opune creării condițiilor pentru a avea alegeri libere și corecte. Cu toate acestea, spune el, CEC-ul se poate încă reabilita.

Ce trebuie să facă pentru asta? Două lucruri foarte simple. În primul rând, să nu depună recurs împotriva deciziei Curții de Apel de azi. În al doilea rând, să se întrunească în ședință de urgență și să adopte o hotărâre care rezultă din prevederile legale (așa cum a decis Curtea de Apel). Să vedem dacă majoritatea din CEC va face ceva măcar în ceasul al doisprezecelea...”, a punctat el.

Amintim că astăzi Curtea de Apel Chișinău a admis parțial plângerile depuse de mai mulți concurenți electorali privind constituirea secțiilor de votare în străinătate. Astfel, magistrații au anulat hotărârile CEC prin care au fost constituite 146 de secții de votare.

Detalii: Curtea de Apel a decis: CEC, obligată să majoreze numărul secțiilor de votare în străinătate