Secretarul general al MAEIE Eugeniu Revenco a discutat cu reprezentanții misiunii internaționale de observare a alegerilor din partea ENEMO despre organizarea peste hotare a alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021. Interlocutorii au abordat stadiul pregătirilor pentru scrutinul parlamentar, în special în ceea ce privește organizarea alegerilor în străinătate.

Eugeniu Revenco a informat interlocutorii despre rolul ministerului în acest exercițiu, care, conform atribuțiilor stabilite, va dispune măsurile necesare pentru a permite unui număr cât mai mare de cetățeni moldoveni aflați în străinătate să-și exercite dreptul la vot. În acest sens, diplomatul moldovean a solicitat inclusiv expertiza și recomandările ENEMO privind cele mai bune practici acumulate în această perioadă, luând în considerare și experiența scrutinului precedent din noiembrie 2020.

În cadrul discuției, oficialul moldovean a fost informat că Misiunea de Observarea a Alegerilor ENEMO va prezenta Raportul Interimar la sfârșitul lunii iunie, Constatările preliminare la data de 12 iulie și Raportul Final asupra monitorizării alegerilor - în decurs de două luni după desfășurarea alegerilor.

La rândul său, șeful-adjunct al misiunii de observare ENEMO, Elene Nizharadze, a reiterat necesitatea pentru autoritățile de la Chișinău de a asigura alinierea la cele mai înalte standarde democratice, scopul principal al misiunii de observare fiind de a îmbunătăți transparența viitorului proces electoral, pentru a evalua integritatea și compatibilitatea acestuia cu standardele internaționale și legislația internă, precum și pentru a oferi recomandări pentru domeniile potențiale de îmbunătățire.

Comisia Electorală Centrală a acreditat drept observatori internaționali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 un număr de 13 persoane din partea ENEMO. Anterior, rețeaua ENEMO a observat toate alegerile desfășurate în Republica Moldova începând cu anul 2016 (Prezidențiale 2016, Parlamentare 2019, Locale 2019, Prezidențiale 2020).