Comisia Elelctorală Centrală și-a revizuit hotărârea din 5 iunie prin care au fost constituite 44 de secții de votare destinate alegătorilor transnistreni pentru participarea la alegerile parlamentare din 11 iulie. Prin hotărârea CEC din 15 iunie, numărul secțiilor a fost redus la 41.

S-au constatat dificultăți pentru forțele de ordine în vederea asigurării bunei funcționalități a procesului electoral în cadrul secțiilor de votare din mun.Bender și comuna Corjova”, a declarat membrul CEC, Vadim Filipov.

Astfel, membrii Comisiei au renunțat la cele două secții de votare din mun.Bender și una din Corjova - numărul total de secții de votare fiind micșorat până la 41.

De menționat că la data de 5 iunie, CEC a votat hotărârea privind deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor transnistreni, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2020.

Detalii: CEC a decis mărirea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii transnistreni

Membrul Comisiei, Dumitru Pavel, a avut o opinie separată în legătura cu acest subiect. Funcționarul a propus deschiderea a 28 de secții de votare, menționând că un număr mai mare de secții reprezintă irosirea banului public. În ce privește secțiile din Corjova și Bender, acesta s-a referit la o notificare a reprezentanților Ministerului de Interne, potrivit cărora nu există o posibilitate, la moment, de a asigura securitatea votului în aceste localități.

La data de 10 iunie, membrii Comisiei Electorale Centrale urmau să examineze proiectul de modificare a hotărârii din 5 iunie cu privire la deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană. Totuși, membrii CEC au decis amânarea examinării proiectului pentru următoarea ședință.

Detalii: Subiectul privind micșocarea numărului secțiilor de votare pentru transnistreni, amânat de CEC

Subiectul respectiv a intrat, inclusiv, în vizorul Serviciului de Informații și Securitate care a reacționat la decizia CEC de a deschide secții de votare la Bender și Corjova (teritorii aflate în afara controlului autorităților constituționale), atenționând asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul viitorului scrutin parlamentar.

Detalii: CEC ar putea tăia din numărul secțiilor de votare pentru transnistreni. Subiectul, pe ordinea de zi a Comisiei

Precizăm că la ultimul scrutin național (alegerile prezidențiale 2020) au fost deschise 42 de secții de votare pentru transnistreni. Atunci, au rămas neutilizate peste 100 de mii de buletine de vot.