Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a venit cu un comentariu vizavi de intenția de a deschide două secții de vot în municipiul Bender și o secție în comuna Corjova, raionul Dubăsari, teritorii aflate în afara controlului autorităților constituționale. Potrivit premierului există probleme în acest caz și ar trebui de verificat dacă Comisia Electorală Centrală a consultat misiunea OSCE din R.Moldova sau Comisia Unificată de Control.

„Dacă vă amintiți în 2005 la alegerile parlamentare au fost deschise la fel secții de vot în regiunea transnitreană și atunci a funcționat. Problema cu aceste secții de vot, decise acum de către CEC pentru anticipatele din 11 iulie, e că trebuie de verificat dacă CEC a consultat misiunea OSCE din R.Moldova, dacă a consultat Comisia Unificată de Control, dacă au în scris dovada și trebuie să vedem acceptul în scris a așa-numitor lideri de la Tiraspol care permit permit amplasarea secțiilor de vot în R.Moldova. Dacă nu sunt îmbinate aceste elemente, atunci există un mare semn de întrebare vizavi de funcționalitatea acestor secții”, a declarat Ciocoi în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. 

Potrivit premierului interimar singura instituție care ar putea garanta securitatea votului în secțiile din stânga Nistrului ar fi misiunea OSCE împreună cu observatorii internaționali. 

„Este crucial să fie consultată misiunea OSCE care trebuie să vină cu reguli foarte clare să se desfășoare scrutinul la aceste secții de votare și dacă misiunea OSCE este gata sau nu să garanteze securitatea votului în aceste secții de votare. Atâta timp cât autoritățile constituționale nu pot garanta acest lucru 100%, singura instituție care poate garanta acest lucru este misiunea OSCE, care împreună cu observatorii internaționali urmează să monitorizeze scrutinul electoral anume la aceste secții”, a explicat Ciocoi. 

Totuși, Ciocoi a sugerat că Guvernul nu poate să garanteze că la secțiile din stânga Nistrului lucrurile nu vor degenera „atâta timp cât nu este acceptul în scris al așa-zișilor lideri de la Tiraspol care să permită deschiderea secțiilor, atâta timp cât nu există acceptul scris al CUC și o evaluare estimativă a misiunii OSCE a faptului cum ar trebui să se desfășoare scrutinul din 11 iulie la aceste secții”.

În cadrul aceleiași emisiuni, premierul interimar s-a referit și la secțiile de vot din diaspora. Acesta a oferit detalii despre discuțiile dintre MAEIE și CEC. Potrivit lui Ciocoi, MAEIE a transmis toate sugestiile și recomandările necesare, din care rezulta faptul că era necesară majorarea secțiilor. 

„Situația e una simplă, toată corespondența care a existat între MAEIE și CEC, spune foarte clar că ministerul în urma multiplelor consultări cu misiunile diplomatice și organizații din afară, reprezentanți ai diasporei, au ajuns la concluzia că MAEIE consideră necesar de a menține cel puțin același număr de secții care a existat la scrutinul prezidențial. Totodată, noi am transmis anexele, recomandările plus sugestiile în urma discuțiilor purtate cu membrii diasporei prin care se arată clar că există necesitatea majorării secțiilor de vot în localitățile unde s-au epuizat buletinele de vot înainte de închiderea programului și unde inclusiv după închiderea, au rămas mulți oameni în stradă”, a spus Ciocoi. 

Potrivit premierului numărul de 146 secții nu a fost consultat cu MAEIE și spune că pledează pentru o desicuție deschisă cu CEC. 

„146 de secții, deja e bine, nici această decizie nu a fost consultată cu MAEIE, cu toate că domnul Eugeniu Revenco a participat la ședința CEC, totuși sperăm și noi la o cooperare mai strânsă în sensul identificării unei soluții amiabile. Aș pleda între o discuție deschisă cu membrii CEC pentru a vedea care este numărul inclusiv în condițiile în care se află Guvernul”, a menționat premierului. 

Ciocoi s-a referit și la resursele financiare pentru organizarea secțiilor. 

„Bani pentru deschiderea secțiilor nu este nevoie atât de mult, activitatea logistică o preia MAEIE și nu este nevoie de finanțare adițională de la CEC. Nu există limite financiare pentru a deschide orice număr de secții de votare pe care îl poate acoperi MAEIE prin resurse proprii logistice, rămâne doar de văzut care este necesarul optim pentru secții de votare”, a declarat Ciocoi.