Vicepreședintele Parlamentului și liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, vine cu o reacție la decizia Comisiei Electorale Centrale de a majora, de la 139 la 146, a numărului secțiilor de votare în străinătate. Potrivit politicianului, prin acest gest, CEC s-a discreditat complet ca o instituție apolitică.

CEC, cu excepția dlui Dumitru Pavel, azi s-a discreditat complet. În loc să majoreze numărul secții de vot peste hotare de la 139 măcar pănă la 162, instituția a decis să fie deschise doar plus 8 secții.  Domnii Cimil, Șarban, Gurduza, voi ați pierdut orice verticalitate și ați renunțat la propria poziție, expusă ieri public. Ați cedat CEC lui Dodon. Rușine! Diaspora nu va uita acest lucru! Lupta continuă!”, a scris Slusari.

Amintim că Comisia Electorală Centrală și-a revizuit hotărârea din 5 iunie 2021 și a decis majorarea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate. Astfel, CEC a decis constituirea a 146 secții de votare peste hotare sau în creștere cu 7 secții comparativ cu proiectul votat anterior.

În acest sens, s-a propus deschiderea secțiilor suplimentare în Germania (+3 secții), Marea Britanie (+3 secții), Franța (+2 secții), Italia (+1 secție). Totodată, s-a renunțat la o secție din Atena (Grecia), dar și cea din Oradea (România).

Ce ține de situația din Rusia, s-a renunțat la secțiile de votare din Kostroma, Kursk, Lipețk, Rezani, Soci/Krasnodar și Surgut. Totuși, s-a acceptat deschiderea a 5 secții de votare în orașul Moscova și 7 – în regiunea Moscova. La fel, câte o secție de votare va activa în orașele Tula și Kaluga, dar și trei secții – la Sankt-Petersburg. Astfel, ca și anterior, numărul total de secții deschise în Rusia va fi de 17.

Detalii: CEC și-a revizuit hotărârea din 5 iunie. A adăugat doar 7 secții de votare pentru diasporă