Modalitățile de vot alternativ ar putea fi aplicate la alegerile locale noi din 21 mai 2021 în cadrul unui proiect-pilot. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, în cadrul unui eveniment public on-line, Studiul „Metode alternative de exprimare a votului: Lecții învățate pentru Republica Moldova din experiența României și Estoniei”.

În cadrul evenimentului, autorii studiului au prezentat principalele constatări și recomandări ale publicației. Intervențiile inițiale au fost urmate de o sesiune de dezbateri cu participarea experților din cadrul autorităților publice, partenerilor de dezvoltare, reprezentanților societății civile și mass-media din Republica Moldova.

Președintele CEC a declarat că intenționează să analizeze „cadrul legal, bugetar și economic, privind posibilitatea pilotării în R. Moldova a unor modalități de vot alternativ pentru alegerile locale noi, care sunt stabilite în două localități – Hârtopul Mic, r-ul Cimișlia și Negurenii Vechi, r-ul Ungheni”.

Acestea vor avea loc pe data de 21 mai 2021. Credem că trebuie să facem acest pas și să mergem cu inițiativa de a implementa câteva modalități alternative de vot. Cadrul legal nu ne interzice acest lucru, doar că trebuie să venim cu un demers în adresa Parlamentului. Sunt convins că prezentarea studiului de astăzi este o analiză care va contribui la promovarea ideii implementării metodelor alternative de vot”, a declarat el.

Secretarul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), Elena Prohnițchi, a menționat că își dorește ca interesul sporit pentru subiectul votului alternativ să nu se rezume doar la elaborare de studii și analize, discuții, ci să ajungem la o finalitate palpabilă, la un plan de acțiuni concret de implementare și, desigur, de modificare a cadrului legal și normativ electoral necesar pentru aplicarea cu succes a acestor metode.

Metodele alternative de vot nu sunt doar despre diasporă, ci sunt și despre alegătorii din țară, care de mai mult timp întâmpină mai multe probleme în exercitarea dreptului la vot. Introducerea inovațiilor niciodată nu a fost un proces ușor, ci e o adevărată provocare. Întotdeauna au existat piedici și temeri din partea politicului. Or, trebuie să înțelegem că am ajuns într-un moment în care orice acțiune îi poate afecta pe toți și de aceea avem nevoie de a depăși aceste temeri”, a precizat ea.

Expertul în e-guvernare, LID Moldova, Victor Guzun, s-a referit la experiența Estoniei de aplicare a votului prin internet.

Eu am analizat în 10 puncte cele mai importante aspecte ale votului alternativ. Astfel, dacă analizăm datele statistice cu referire la participarea la votul online, a observat că numărul votanților online a crescut permanent cu valori de aproximativ 4,3% la fiecare scrutin electoral, iar diferența dintre valorile alegerilor europarlamentare din 2014 și 2019 este de 14,4%, un record absolut. Aria geografică a votanților online a crescut și ea permanent, de la 51 de state din care cetățenii cu drept de vot au votat online în 2007, la 143 de state la alegerile parlamentare din 2019. Astfel, votul prin internet devine treptat mijlocul preferat de sufragiu electoral în Estonia, surclasând celelalte metode de vot existente”, a spus el.

Expertul în procese electorale, Expert-Forum, Septimius Pârvu, menționează că, la prima vedere, votul prin corespondență, aplicat în România, poate părea o metodă facilă, care să fie introdusă într-un termen scurt.

În realitate, experiența din România ne-a arătat că a fost nevoie de trei runde de alegeri pentru a ajunge la o formă acceptabilă a legislației și implementării, cu mențiunea că mai pot fi aduse îmbunătățiri procesului. Cea mai recentă experiență̆, în care s-a iscat un scandal în jurul faptului că aproape 45% dintre plicurile exterioare nu s-au întors în România, a arătat că este nevoie de o analiză comprehensivă pentru a vedea cauzele, care pot fi diverse, mai ales într-un an cu pandemie, în care transportul aerian a fost semnificativ limitat. Lipsa unor date precise despre cauzele acestei situații poate conduce la comentarii și acuzații politice populiste, care să pericliteze impresia publică despre integritatea votului prin corespondență, fără ca aceasta să existe în realitate”, a precizat el.

Fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan, a spus că este important deja să trecem la partea de implementare, să mergem cu partea practică, pentru că deja volumul de parte teoretică or de analiză s-a acumulat.

Noi cunoaștem foarte bine nu doar cum este în Estonia, ci și în Austria, și putem să ne mișcăm înainte și să testăm una, două, mecanisme. Trebuie să testăm votul prin poștă, să vedem cum merge și cu efortul societății civile, iar ulterior și cu suportul organului legislativ, să ajustăm toate elementele lipsă și să aplicăm cu putere juridică aceste testări”, a punctat el.