Deși Direcția juridică a Parlamentului a atras atenția asupra mai multor nereguli depistate în proiectul deputaților PSRM privind legalizarea Comisiei Electorale din Găgăuzia, parlamentarii din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități au avizat, în cadrul ședinței de azi, inițiativa respectivă.

Completările reflectă procedura de organizare și desfășurare a alegerilor în Adunarea Populară și a Guvernatorului (Bașkanului) Găgăuziei, autoritatea care asigură aceste alegeri, precum și mecanismul pentru asigurarea interacțiunii Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova cu Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei în chestiunile ce țin de registrul alegătorilor. De asemenea, proiectul prevede modificări la Legea privind sistemul unic de remunerare în sfera bugetară, cu includerea nomenclatorului funcțiilor de personal ale Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei”, se menționează într-un comunicat de presă al Legislativului.

Potrivit socialiștilor, „proiectul urmărește armonizarea legislației Republicii Moldova și formarea unui sistem funcțional de gestionare a proceselor electorale, la nivelul UTA Găgăuzia”.

De menționat că recent, Direcția juridică a Parlamentului a dat aviz negativ inițiativei respective. Mai mult, experții au recomandat autorilor proiectului să „reevalueze oportunitatea promovării” documentului.

Direcția juridică a precizat că în proiect lipsește informația privind cheltuielile estimate, expertiza anticorupție și avizul Guvernului, obligatoriu pentru un proiect care atrage cheltuieli de la bugetul de stat.

Totodată, specialiștii de la Direcția juridică menționează că, deși, în proiectul de lege se menționează despre „particularitățile organizării și desfășurării alegerilor în UTA Găgăuzia”, în esență norma în cauză, cât și titlul în întregime nu stabilește/conține niciun fel de „particularități”, ci doar reproduce prevederile din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.

«Modalitatea organizării și desfășurării alegerilor Adunării Populare a Găgăuziei și a Guvernatorului (Bașcanului) Găgăuziei este stabilită prin actele normative adoptate de Adunarea Populară» așa cum este stabilit în Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei. Reproducerea acestor competențe, în varianta propusă prin proiect, sub nicio formă, nu schimbă, diversifică și/sau completează estența normei sau a raporturilor deja statuate în cadrul legal”, se menționează în aviz.

Pe final, experții au atras atenția că unele prevederi din proiectul de lege au fost întocmite cu încălcarea rigorilor tehnicii legislative.

Detalii: DOC // Aviz negativ în Parlament pentru proiectul PSRM privind legalizarea Comisiei Electorale a Găgăuziei