Adunarea Populară din Găgăuzia a refuzat repetat candidatura lui Vitali Derevenco la funcția de membru al Comisiei Electorale din autonomie. Deputații i-au amintit demnitarului că anume el a fost judecătorul care acum șapte ani a declarat ilegal referendumul privind dreptul la autodeterminare a Găgăuziei în cazul în care R.Moldova își pierde independența.

În cadrul examinării subiectului, Derevenco a declarat că, de fapt, deputații APG ar purta răspunderea pentru decizia luată în 2014. Acesta a precizat că s-a condus de prevederile legislației, în timp ce anume reprezentanții Adunării Populare au admis ilegalități în procesul de organizare a plebiscitului.

Supusă votului, propunerea privind numirea lui Derevenco a acumulat doar 13 voturi.

De precizat că Derevenco a fost desemnat în Comisia Electorală a Găgăuziei din partea Comitetului executiv (guvernul autonomiei). Alte două candidaturi propuse de Comitet, Elena Ghiumiușliu și Valentina Deli au acumulat numărul necesar de voturi.

Totodată, APG a votat și numirea în funcție de membru al Comisiei Electorale a reprezentantului instanțelor judecătorești, Nicolai Ghercioglo. În acest sens, CEG are în total 8 membri.

Detalii: Judecătorul care a declarat ilegal referendumul din Găgăuzia, propus repetat ca membru al Comisiei Electorale de la Comrat

Citiți și: DOC // Dezbateri fulger la Judecătoria Comrat. Instanța și-a înaintat candidatul în Comisia Electorală din Găgăuzia în doar 10 minute

DOC // Noii membri ai Comisiei Electorale de la Comrat, suspectați de încălcarea legislației electorale