Proiectul de lege privind legalizarea Comisiei Electorale a Găgăuziei în legislația din R.Moldova, elaborat de deputații socialiști Fiodor Gagauz, Vlad Bătrîncea, Corneliu Furculiță, Alexandr Suhodolski și Ivanna Koksal, urmează a fi revăzut. Direcția juridică a Parlamentului a depistat mai multe neclarități și a recomandat deputaților să „reevalueze oportunitatea promovării” documentului.

În avizul elaborat, Direcția juridică precizează că în proiectul de lege:

-lipsește informația privind cheltuielile estimate;
-lipsește expertiza anticorupție;
-lispește avizul Guvernului, obligatoriu pentru un proiect care atrage cheltuieli de la bugetul de stat.

Totodată, specialiștii de la Direcția juridică menționează că, deși, în proiectul de lege se menționează despre „particularitățile organizării și desfășurării alegerilor în UTA Găgăuzia”, în esență norma în cauză, cât și titlul în întregime nu stabilește/conține niciun fel de „particularități”, ci doar reproduce prevederile din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.

«Modalitatea organizării și desfășurării alegerilor Adunării Populare a Găgăuziei și a Guvernatorului (Bașcanului) Găgăuziei este stabilită prin actele normative adoptate de Adunarea Populară» așa cum este stabilit în Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei. Reproducerea acestor competențe, în varianta propusă prin proiect, sub nicio formă, nu schimbă, diversifică și/sau completează estența normei sau a raporturilor deja statuate în cadrul legal”, se menționează în aviz.

La fel, reprezentanții Direcției juridice atrag atenția asupra unor neajunsuri ce țin de denumirea, statutul, componența și atribuțiile noului organ electoral.

Observăm că Legea electorală nu stabilește pentru organul electoral central al Republicii Moldova funcționarea «în mod permanent», deși acesta este un organ de interes national, competențele funcționale ale căruia sunt mult mai ample și complexe de cât ale organului electoral din UTA Găgăuzia”, se precizează în avizul Direcției juridice.

Alte neajunsuri țin de lipsa unor prevederi ce ar obliga Comisia Electorală din Găgăuzia să reflecte simbolica de stat a Republicii Moldova pe „ștampila” instituției.

Pe final, experții atrag atenția că unele prevederi din proiectul de lege au fost întocmite cu încălcarea rigorilor tehnicii legislative.

Citiți și: DOC // Comratul vrea legalizarea Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei de către Chișinău

SURSE // Care sunt nemulțumirile CEC la proiectul PSRM privind legalizarea Comisiei Electorale a Găgăuziei

CEC a avizat proiectul privind legalizarea Comisiei Electorale a Găgăuziei