Experiența autorităților electorale din R.Moldova în organizarea scrutinului prezidențial, dar și celor din României în organizarea alegerilor parlamentare și locale pe timp de pandemie provocată de virusul COVID-19, au fost discutate în cadrul unui webinar internațional, organizat de The International Foundation for Electoral Systems (IFES).

Președintele CEC din Republica Moldova, Dorin Cimil, a vorbit despre cum pandemia a influențat procesele electorale, ce oportunități și provocări au fost întâmpinate, dar și cum autoritățile electorale și-au desfășurat activitatea pentru a asigura un vot echitabil, protejând, în același timp, confidențialitatea și încrederea alegătorilor.

Șeful organului electoral superior de la Chișinău s-a referit inclusiv la dotarea tuturor secțiilor de votare cu echipament special (măști, mănuși, dezinfectant), dar și modul în care a fost asigurat dreptul de vot pentru alegătorii infectați cu COVID-19 sau a celor aflați în autoizolare.

În ce privește scrutinele din România, informația a fost prezentată de către vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Vajda Zsombor. Oficialul român a vorbit despre balanța ce trebuie asiguratӑ ȋntre protejarea sănătății și a siguranței cetățenilor care iau parte la procesul electoral ȋn contextul pandemiei și apӑrarea drepturilor democratice și a libertăților, prin organizarea de alegeri libere, corecte și transparente.