Vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, susține că situația din diaspora în turul II al alegerilor prezidențiale trebuie determine CEC-ul și autoritățile să întreprindă masurile necesare ca situația să nu se mai repete. Declarația a fost făcută în această dimineață în cadrul unei conferințe de presă și vine după ce ieri, sute de moldoveni din diaspora nu au putut să-și exercite dreptul la vot din lipsa buletinelor de vot în secțiile de votare, care s-au terminat foarte repede, fluxul de alegători fiind foarte mare.

Alegătorii moldoveni s-au arătat nemulțumiți de faptul că nu vor putea vota după ce au așteptat ore în șir, unii pe frig sau ploaie. În unele state alegătorii au protestat, au scandat „Vrem să votăm” și au cerut mai multe buletine de vot. Șarban a menționat în cadrul conferinței că nemulțumirile acestora sunt de înțeles. 

„Chiar dacă ar fi fost un singur alegător, această situație trebuie să ne determine să întreprindem măsurile necesare ca pentru viitor să nu se mai repete asemenea situații. La scrutinul anterior s-au întreprins anumite măsuri, trebuie să recunoaștem, am ajuns la 5000 buletine, dar iată că și acest număr, care tuturor le părea de neatins și de neepuizat, iată că s-a epuizat”, a spus Șarban. 

Șarban a precizat că sunt 7 secții de votare unde cu mult timp înainte de finalizarea procesului de vot numărul de buletine a fost epuizat. 

„Cred că una dintre primele acțiuni ale CEC, și asta e opinia mea personală ca simplu membru al CEC, e să analizăm activitatea acestor 7 secții, cum de au izbutit acești oameni să asigure dreptul la vot, la un număr de 5000 de oameni. Asta-i aproape 450 oameni la fiecare oră. Și atunci când vezi rânduri enorme există o presiune fizică, că trebuie să fie foarte organizat, dar și o presiune psihologică destul de încărcată. Trebuie să analizăm foarte atent xprerineța concetățenilor noștri, să-i invităm dacă trebuie și să discutăm cu ei, ca să irganizăm procesul de vot în așa fel ca să nu avem probleme”, a adăugat Șarban. 

Menționăm că, la secțiile de votare deschise peste hotarele țării s-au prezentat la urne 260 079 de alegători, reprezentând cel mai mare număr de votanți de la organizarea secțiilor de votare în străinătate.

Cea mai activă participare s-a înregistrat în următoarele 10 secții de votare:

1/343 - or. Villeneuve -Saint –Georges, Republica Franceză;

1/397 - or. Northamton, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/395 - or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/393 - or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/394 - or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/340 – or. Paris, Republica Franceză;

1/348 – or. Berlin, Republica Federală Germania;

1/349 - or. Frankfurt pe Main, Republica Federală Germania;

1/369 - or. Parma, Republica Italiană;

1/344 - or. Montreuil, Republica Franceză.

Potrivit rezultatelor preliminare, după prelucrarea a 138 din 139 de procese verbale de peste hotare, candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 92,95% din sufragii, iar candidatul independent Igor Dodon – 7,05%. Mai sunt așteptate doar rezultatele din secția de votare din Sacramento, SUA.