UPDATE 13:30: Oazu Nantoi: „Am participat la procesul de mimare a anchetei. Înainte de a număra ziarele trebuia preluata informația de la instalația de tipărire. Acest lucru nu s-a realizat. Poliția nu a ridicat probele principale ce țin de tirajul tipărit. Toate foile au rechizite, tiraj, identic, au fost tipărite în baza unei singure comenzi, e vorba nu de 200 sau 400 exeplare dar de 800 exemplare în fiecare pachet. E evident că Dodon sfidează legislația, în mod normal asemenea candidați trebuie excluși din cursă. Poliția refuză să ridice informația din calculatorul de la instalația de tipărire de la sectia de pre-pres a întreprinderii de stat Universul”.

 

UPDATE 12:35: Deputatul Lilian Carp susține că în total au fost numărate 215 clituri de ziare, îmulțit la numărul de ziare care se aflau într-un clit - 800, reiese că în toate cele 3 microbuze se aflau 172 000 ziare de campanie ale lui Igor Dodon. Poliția spune că urmează, împreună cu deputatul PAS Oazu Nantoi și un reprezentant al candidatului Igor Dodon, inclusiv martorii, urmează să semneze procesul verbal de constatare și primirea hotărârii conform legislației în vigoare. Carp a menționat că speră că Poliția va număra și ziarele de la sediul de campanie a lui Dodon, deci numărul ziarelor respective este cu mult mai mare.

UPDATE 12:20: În cel de-al doilea microbuz au fost numărate 70 clituri de ziare electorale ale lui Dodon, respectiv 56 mii ziare. Amintim că, pe ziare este indicat tirajul de 55 mii exemplare. La moment oamenii legii numără ziarele din cel de-al doilea microbuz. 

UPDATE 12:05: Polițiștii au numărat 90 clituri de ziare electorale ale candidatului Igor Dodon într-un singur microbuz. Respectiv, dacă într-un clit sunt 800 de ziare, reiese că în microbuz sunt 72 000 ziare. Amintim că, pe ziare este indicat tirajul de 55 mii exemplare. La moment oamenii legii numără ziarele din cel de-al doilea microbuz. 

UPDATE 11:50: Prezent la fața locului deputatul PAS Lilian Carp a declarat: „Poliția spune ca într-o legătură sunt 400 ziare, dar dat fiind faptul că în interiorul unui ziar se află încă unul identic, reiese că numărul ziarelor dintr-o legătură este 800”. La moment oamenii legii numără cliturile de ziare, iar parlamentarul spune că PAS va contesta, dacă oamenii legii vor afirma că numărul ziarelor într-un clit este de 400.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Staff-ul lui Dodon a venit să-și recupereze ziarele de campanie confiscate ieri de Poliție. La moment, mai mulți deputați socialiști, dar și de la PAS se află la IP Centru. Oamenii legii numără ziarele pentru a confirma sau infirma dacă la tipografia de stat „Universul” au fost tipărite mai multe ziare decât numărul indicat pe ziar.

Amintim că, ieri, 11 noiembrie, echipa de campanie electorală a lui Igor Dodon a fost surprinsă în flagrant tipărind ziare de campanie la Editura „Universul”, care aparține 100% statului. Deputații, dar și activiștii care au venit la tipografie, au demonstrat pe loc că numărul ziarelor socialiste tipărite din banul public este mult mai mare, adică nu corespunde cu cifra idicată pe ziar - 55 mii. 

VEZI ȘI: VIDEO/ UPDATE: (DOC) Ziare socialiste, tipărite la o tipografie de stat. PAS a sesizat CEC-ul solicitând sancționarea lui Dodon

Pe acest caz, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a solicitat formarea unui grup de urmărire penală constituit din procurori, ofițeri CNA și SIS, sub conducerea nemijlocită a Procuraturii Generale.

VEZI ȘI: Cazul ziarelor socialiste tipărite la „Universul” // Litvinenco cere formarea unui grup de urmărire penală sub conducerea PG