Comisia Electorală Centrală a acreditat zilele trecute 295 de observatori naționali din partea Asociației obștești „MIRAD”, o organizație care se prezintă ca fiind „neguvernamentală, apolitică, nonprofit”. Totuși, în lista persoanelor acreditate pentru monitorizarea actualului scrutin se regăsesc și persoane care anterior au colectat semnături în vederea înregistrării lui Igor Dodon în calitate de concurent la alegerile prezidențiale.

Astfel, cinci dintre cele 295 de persoane acreditate de CEC au făcut parte din grupul de inițiativă a lui Dodon. Este vorba despre: Ivan Statnîi, Diana Suslean, Diana Ghilețchii, Zinaida Ciorici și Petru Bulmaga.

Totodată, un alt observator acreditat din partea AO „MIRAD”, Vitali Vetreniuc, a donat zilele trecute 8 700 lei pentru Igor Dodon în actualul scrutin.

De precizat că și anterior au fost înregistrate cazuri de colaborare dintre AO „MIRAD” și Igor Dodon. Diana Suslean, dar și Constantin Smericinschi, un alt membru al grupului de inițiativă al lui Dodon, au monitorizat alegerile locale din 2019, fiind acreditați din partea ONG-ului respectiv. Ivan Statnîi a participat la observarea alegerilor parlamentare din circumscripția Hâncești în martie 2020.

Mai jos vă prezentăm unul dintre demersurile AO „MIRAD” pentru participarea la misiunea de observare a alegerilor din R.Moldova.