Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău nu pot decide cine ar urma să examineze contestația depusă de liderul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, împotriva lui Igor Dodon. Mai exact, politicianul îl acuză pe Dodon de folosirea resurselor administrative în campania prezidențială și cere sancționarea actualului șef al statului, iar magistrații celor două instanțe își declină competența în acest caz.

Mai exact, magistrații Judecătoriei Chișinău sunt de părerea că acțiunile și hotărârile în procesul electoral ar urma să fie examinate de Curtea de Apel, așa cum prevede Codul Electoral. De cealaltă parte, judecătorii Curții de Apel Chișinău precizează că acest caz nu ține de competența lor, și asta pentru că contestația depusă nu ține de hotărârile adoptate de Comisia Electorală Centrală, ci reprezintă o acțiune dintre două persoane – Octavian Țîcu și Igor Dodon.

Curtea de Apel Chișinău este competentă să examineze în prima instanță acțiunile în contencios administrativ doar contestațiile privind acțiunile și hotărârile Comisiei Electorale Centrale, fapt indicat expres în lege. Prin urmare, acțiunea înaintată de Octavian Țîcu către Igor Dodon (...) cu privire la constatarea încălcării legislației electorale nu ține de competența Curții de Apel Chișinău”, se menționează în decizia Curții de Apel.

În acest sens, pentru a soluționa conflictul dintre cele două instanțe, cauza a fost expediată în adresa Curții Supreme de Justiție care urmează să decidă care dintre instanțe judecătorești ar urma să examineze cauza.

De precizat că PUN și Octavian Țîcu îl acuză pe Igor Dodon de folosirea resurselor administrative în campania electorală și, inclusiv, de imaginea primarului general al mun. Chișinău, Ion Ceban. Cei doi au participat la evenimentul de lansare a Campaniei de plantare a arborilor, imagini postate pe pagina oficială de Facebook a Primăriei mun. Chișinău.