În cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie există riscul ca voturile din Transnistria și din diasporă să fie manipulate, afirmă într-un interviu pentru News-Maker, ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan. Mai mult, diplomatul bănuiește că la alegerile parlamentare din 2019 a existat o înțelegere între conducerea de la Chișinău și cea de la Tiraspol în privința aducerii masive la vot a transnistrenilor.

„Desigur, riscuri există. În evaluarea OSCE despre care am vorbit este menționat în primul rând posibila utilizare abuzivă a resurselor administrative. Există riscul manipulării voturilor din Transnistria și din diasporă. La fel, în el se menționează că participanții la cursa electorală nu au un acces egal la posturile de televiziune de top și că piața media prea mult politizată favorizează anumiți candidați”, a declarat Hogan.

Potrivit lui „COVID sau anumite măsuri sanitare pentru asigurarea securității alegătorilor și colaboratorilor comisiei electorale ar putea deveni un instrument politic, dacă va apărea o asemenea dorință”.

„Sper că această dorință nu va fi. Dar anumite riscuri există. De ceea noi ne bucurăm foarte mult că guvernul a chemat organizațiile internaționale, toți partenerii de dezvoltare să monitorizeze aceste alegeri. Este bine, deoarece cu cât procesul va fi mai transparent, cu atât mai puține riscuri vor fi. Cred că există posibilitatea de a organiza alegeri legitime și noi suntem aici pentru a oferi sprijin în acest sens”, a spus ambasadorul.

Un punct vulnerabil al alegerilor organizate în R. Moldova este „utilizarea abuzivă a resurselor administrative”, a specificat diplomatul american.

„Eu cred că este vorba despre utilizarea abuzivă a resurselor administrative. La alegerile precedente, noi am văzut cum s-au folosit acestea. Desigur, noi ne concentrăm atenția asupra acțiunilor care au loc în timpul participării la vot a alegătorilor din Transnistria. La alegerile parlamentare de anul trecut, a fost un număr foarte mare de voturi din Transnistria. Bănuim că a existat o anumită înțelegere dintre părți. Sper foarte mult că nu se va repeta. Ne-au dat asigurări că anul acesta, nu va fi așa ceva. Ne dorim, desigur, ca promisiunea să fie respectată”, a conchis ambasadorul SUA.

Amintim că autoritatea electorală de la Chișinău a decis deschiderea a 42 de secții de votare pentru cetățenii care locuiesc în Transnistria.