Maia Sandu, candidatul PAS la alegerile prezidențiaole din 1 noiembrie, susține că intenția CEC de a respinge înregistrarea lui Octavian Țîcu în cursa electorală contravine principiilor democratice și conceptului de alegeri libere și corecte. Aceasta subliniază că este important ca decizia de excludere să se ia în baza spiritului legii, chiar dacă au fost depistate anumite încălcări tehnice, erori obișnuite și umane.

„Democrația înseamnă atunci când oamenii pot alege liber cine să-i reprezinte. Noi asta ne dorim - un stat democratic! Intenția CEC de a respinge înregistrarea lui Octavian Țîcu în cursa electorală contravine principiilor democratice și conceptului de alegeri libere și corecte, conform cărora cetățenilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a alege. Chiar dacă în listele de subscripție au fost depistate anumite încălcări tehnice, erori obișnuite și umane, este important ca decizia să se ia în baza spiritului legii și pentru garantarea dreptului cetățenilor de a alege. Colectarea de semnături are o justificare clară, dar nu trebuie să fie o măsură exagerată”, scrie Sandu pe pagina sa de Facebook. 
Totodată, liderul PAS susține că va cere după alegeri „revizuirea procesului de colectare de semnături, pentru a elimina condițiile extrem de restrictive și formale, care duc la erori umane în completarea listelor de către oameni”. „Doar oamenii pot decide, liber și corect, cine va fi Președintele lor, nicidecum CEC-ul”, a conchis Sandu. 
 
Amintim că, Octavian Țîcu, candidatul PUN la alegerile prezidenţiale, a anunțat că a fost eliminat din cursă. Acesta a menționat că i s-a comunicat ieri, 2 octombrie, că a fost exclus.