Curtea de Apel Chișinău și-a menținut hotărârea anterioară prin care a respins ca inadmisibilă contestația PLDM privind legalitatea Circularei CEC cu referire la modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Decizia a fost pronunțată în cadrul ședinței de azi.

La data de 15 septembrie Comisia Electorală Centrală a expediat în adresa partidelor politice o circulară privind modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali, fapt care a stârnit mai multe critici din partea actorilor politici. Mai exact, politicienii s-au arătat nemulțumiți de faptul că prin acest document partidele politice au fost egalate cu oricare altă persoană juridică și vor putea să-și susține candidatul în alegeri cu doar 12 salarii medii lunare pe economie, ceea ce reprezintă puțin peste 95 mii lei.

Ulterior, CEC a venit cu o reacție prin care a precizat că circulara reiese din modificările legislației, votate de Parlament în 2019, iar toate acuzațiile în adresa instituției sunt nefondate.

Detalii: Prezidențiale 2020 // Reacția CEC la acuzațiile Maiei Sandu

Ca urmare, PLDM, care și-a desemnat un candidat în actualul scrutin (Tudor Deliu - nota red.), a atacat la Curtea de Apel legalitatea circularei Comisiei, însă instanța a declarat ca inadmisibilă contestația depusă. Ulterior, magistrații Curții Supreme de Justiție au anulat hotărârea Curții de Apel Chișinău și au dispus restituirea cauzei spre rejudecare, în același complet de judecată.

Detalii: Circulara CEC, contestată de PLDM la Curtea de Apel. Vlad Filat: Comisia nu are dreptul să interpreteze o normă legală

Detalii: Circulara CEC, legală. Curtea de Apel Chișinău a respins contestația PLDM

Detalii: Victorie pentru PLDM. CSJ anulează decizia Curții de Apel Chișinău privind legalitatea Circularei CEC