PAS vine cu o reacție după ce Comisia Electorală Centrală a votat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate, printre care 17- în Rusia. Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, PAS a luat act de hotărârea CEC , însă, din păcate, „CEC a neglijat falsificarea masivă a înregistrărilor prealabile pentru deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă, fapt care a și determinat deschiderea în această țară a 17 secții de votare, în lipsa unei justificări suficiente care s-ar circumscrie criteriilor prevăzute de lege”.

Deși au existat solicitări și argumentări corespunzătoare, CEC a refuzat deschiderea mai multor secții de votare în alte state, cum ar fi, de exemplu, SUA, Canada, Israel, Portugalia și altele.

În SUA și Canada era imperativ necesară deschiderea a mai multor secții, datorită numărului mare de moldoveni care locuiesc acolo și a distanțelor foarte mari pe care trebuie să le parcurgă pentru a vota. Este regretabil faptul că în Israel vor fi deschise două secții care se află una alături de alta și nu va fi acoperit nordul și sudul țării. Avem o comunitate numeroasă în Israel, care a adresat cereri către CEC pentru a fi deschise secții la nord - Haifa, sud - Beer Sheva și est - Ierusalim. În caz că nu puteau fi deschise secții anume în aceste orașe, trebuiau să fie deschise în regiune, pentru moldovenii din Israel este complicat să se deplaseze spre Tel-Aviv duminică, pentru că e zi lucrătoare, astfel mulți concetățeni nu-și vor putea exprima votul”, se menționează în comunicat.

Totodată, susțin reprezentanții PAS, o situație similară a fost creată și în Portugalia, unde nordul țării a rămas neacoperit, fiindcă a fost lichidată secția din Porto.

Sunt multe întrebări referitor la hotărârea adoptată de CEC, inclusiv în ceea ce privește transparența luării deciziilor, nu au fost luate în considerare propunerile cetățenilor din diaspora, opiniile societății civile și a concurenților electorali. Nu există o claritate în ceea ce privește criteriile care au stat la baza acestei hotărâri, nu au fost organizate consultări publice și nu au fost auzite solicitările de transparență și imparțialitate”, precizează reprezentanții formațiunii.

Potrivit lor, atât concurenții electorali, cât și societatea în ansamblu, trebuie să monitorizeze activitatea organului electoral central pentru a-l determina să organizeze alegeri libere și corecte și să nu admită ca voința oamenilor să fie denaturată.