Curtea de Apel Chișinău a declarat ca inadmisibilă contestația depusă de PLDM împotriva Circularei cu privire la modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali, adoptată la data de 15 septembrie de către Comisia Electorală Centrală. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către secretarul Comisiei, Maxim Lebedinschi.

Comisia a menționat că Circulara nu este un act administrativ în sensul clasic, a avut caracter de recomandare și îndrumare. Noi am ghidat concurenții electorali. Dacă nu vor respecta, vor fi alte obiecte de examinare”, a declarat secretarul CEC.

Amintim că Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a contestat la Curtea de Apel Chișinău Circulara cu privire la modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali, adoptată la data de 15 septembrie de către Comisia Electorală Centrală. Potrivit președintelui PLDM, Vlad Filat, prin această circulară se înlătură de la procesul electoral partidul care a desemnat candidatul la scrutinul prezidențial.

Detalii: Circulara CEC, contestată de PLDM la Curtea de Apel. Vlad Filat: Comisia nu are dreptul să interpreteze o normă legală

La data de 15 septembrie Comisia Electorală Centrală a expediat în adresa partidelor politice o circulară privind modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali, fapt care a stârnit mai multe critici din partea actorilor politici.

Ulterior, Comisia Electorală Centrală a venit cu o reacție prin care a precizat că circulara reiese din modificările legislației, votate de Parlament în 2019, iar toate acuzațiile în adresa instituției sunt nefondate.

Detalii: Prezidențiale 2020 // Reacția CEC la acuzațiile Maiei Sandu