Maia Sandu promite că va „repara daunele” produse de Igor Dodon în cadrul realizării proiectului „politică externă echilibrată”. Liderul PAS anunță că va repara relațiile cu România, dar și îmbunătățirea relațiilor cu Ucraina. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Agerpres.

Întrebată cum se va poziţiona faţă de principali parteneri externi în cazul în care obține victorie în alegerile din 1 noiembrie, Maia Sandua spus că „în primul rând”, va repara daunele pe care le-a produs Igor Dodon.

Aici vorbesc de repararea relaţiilor cu România, vorbesc despre îmbunătăţirea relaţiilor cu Ucraina. Evident că voi conta şi voi căuta sprijin şi din partea altor ţări, în special din partea ţărilor Uniunii Europene şi a instituţiilor europene. Voi încerca să am un dialog constructiv şi cu Federaţia Rusă, pentru că avem probleme serioase de rezolvat în raport cu Federaţia Rusă, aici vorbesc despre conflictul transnistrean în primul rând, dar şi probleme care ţin de exporturile noastre către Federaţia Rusă, de situaţia multor cetăţeni din Republica Moldova care lucrează acolo. Voi încerca să promovez o politică externă care porneşte strict de la interesul cetăţeanului din Republica Moldova”, a declarat ea.

Potrivit Maiei Sandu, din păcate nu există o soluţie simplă şi imediată pentru problema Transnistriei, dar sunt lucruri pe care le poate face Chişinăul, printre care și oprirea schemelor de corupţie şi contrabandă.

În perioada mandatului meu, al Guvernului pe care l-am condus, prin Transnistria nu au trecut deloc ţigări de contrabandă. Deci am reuşit să oprim contrabanda cu ţigări în totalitate, lucru confirmat şi de rapoartele Uniunii Europene. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că în momentul în care reuşim să oprim sau măcar să diminuăm într-un mod substanţial schemele de corupţie şi contrabandă prin Transnistria se va schimba variabila economică a acestui conflict, pentru că ştim cu toţii că acolo nişte oameni fac bani foarte mari şi inclusiv o parte din aceşti bani ajung să sprijine financiar regimul de la Tiraspol. Şi pe această parte autorităţile de la Chişinău pot să obţină rezultate foarte bune dacă există voinţă politică, şi noi avem această voinţă politică. Pentru rezolvarea conflictului politic, în general, este nevoie de o oportunitate geo-politică, dar ideea este să ne pregătim atunci când apare această oportunitate politică să putem să beneficiem de ea în totalitate”, a precizat politicianul.