Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea liderului „PRO MOLDOVA”, Andrian Candu, în calitate de concurent electoral în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă în cadrul ședinței.

De menționat că joi, 17 septembrie, CEC a examinat cererea de înregistrare în cursă a lui Andrian Candu. În cadrul examinării subiectului, secretarul Comisiei, Maxim Lebedinschi, a atras atenția asupra mai multor încălcări admise în procesul de colectare a semnăturilor și a propus respingerea cererii de înregistrare. Mai exact, s-a atras atenția asupra faptului că din unitățile administrativ-teritoriale în care au fost colectate semnături, doar 12 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea întrunesc condițiile de validitate privind numărul minim necesar de 600 semnături ale susținătorilor, iar restul 17 unități administrativ teritoriale nu întrunesc cerințele legale, motiv din care se constată că grupul de inițiativă nu a prezentat liste de subscripție cu semnăturile valabile din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ teritoriale de nivelul al doilea.

Atât Andrian Candu, cât și parlamentarul Sergiu Sîrbu, au respins acuzațiile și l-au acuzat pe Lebedinschi de lipsă de imparțialitate. La propunerea vicepreședintelui CEC, Vladimir Șarban, subiectul a fost amânat pentru ziua de vineri, 18 septembrie.

În cadrul ședinței de azi, „PRO MOLDOVA” a solicitat recuzarea lui Maxim Lebedinschi de la examinarea subiectului, însă propunerea nu a fost susținută de niciun membru CEC. După o nouă rundă de examinare, cu votul a cinci membri CEC, cererea de înregistrare a fost respinsă.

Detalii: Prezidențiale 2020 // Înregistrarea lui Andrian Candu, amânată de CEC

După pronunțarea hotărârii, Andrian Candu a ieșit la susținătorii săi care îl așteptau în fața sediului CEC: „Începând de azi, putem considera că alegerile prezidențiale sunt fraudate”.

CEC a scuipat în 25 mii de oameni, au aruncat în WC semnăturile oamenilor. CEC a încălcat un drept fundamental din Constituție. Am adus argumente pe care ei nu le-au luat în calcul, pentru că au primit comandă politică. Ei se tem. Frica fața de noi e atât de mare încât a ajuns de la președinție la CEC. Dacă înregistrarea i-a speriat atât de tare, ce ar fi făcut în alegeri?! Vom lupta pentru fiecare cetățean al Moldovei care vrea să schimbe această guvernare și acest președinte”, a declarat el.

Politicianul a mai declarat că va contesta decizia Comisiei în instanțele naționale, iar dacă va fi nevoie, se va adresa și la CEDO.

Vom merge în instanță, vom merge la partenerii noștri externi, vom merge până la capăt. Dacă ei cred că aici s-a terminat, greșesc amarnic. Dodon pleacă, noi rămânem. Toți cei care execută comenzi politice vor pleca împreună cu Dodon”, a mai spus el.

De precizat că pentru a fi înregistraţi în calitate de concurenți, candidații depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15 000 și nu mai mult de 25 000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova şi corespund altor prevederi ale Codului Electoral. Se consideră conforme unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.