Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase susține că circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care partidele politice nu pot finanţa concurenţii electorali pentru alegerile prezidenţiale este complet ilegală şi nu are efect juridic. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Regulamentul CEC stabilește foarte clar că doar hotărârile Comisiei, adoptate în limitele competenței sale, sunt acte executorii, care sunt opozabile concurenților electorali, acte care sunt supuse controlului judiciar. Nu veți găsi nicăieri cuvântul circulară în regulamentul CEC, e un act intern al CEC care poate fi opozabil doar angajaților instituției. Nu are niciun efect juridic asupra niciunui concurent electoral. Ea în general trebuie ignorată, e o pierdere de timp”, a declarat Tănase. 

Totodată, acesta a menționat că și con contestarea circularei la Curtea de Apel este „o pierdere de timp, deoarece Curtea de Apel nu examinează alte acte decât cele administrative”.

„Acesta nu e un act administrativ care să producă efect. CEC putea să scrie balada Miorița în circulară, că tot nu avea nicio valoare juridică. Campania a început, iar, în loc să se meargă cu acțiuni clare, competitorii electorali preferă să se victimizeze, vin cu totul felul de pretenții care nu au nicio valoare”, a mai adăugat fostul președintele al CCM.

Comisia Electorală Centrală a emis pentru partidele politice o circulară cu privire la finanțarea campaniei electorale, menționând că aceasta aduce claritate unor norme cuprinse în legislația electorală pe marginea acestui subiect. Lidera PAS, Maia Sandu, a cerut anularea circularei, remarcând că acest document este „o nouă fraudă pusă la cale de Igor Dodon și Maxim Lebedinschi, prin care să se interzică partidelor să finanțeze campania candidaților în aceste alegeri”.

 Ulterior, Comisia Electorală Centrală a venit cu o reacție prin care a precizat că circulara reiese din modificările legislației, votate de Parlament în 2019, iar toate acuzațiile în adresa instituției sunt nefondate.

Detalii: Prezidențiale 2020 // Reacția CEC la acuzațiile Maiei Sandu

Circulara CEC, contestată de PLDM la Curtea de Apel. Vlad Filat: Comisia nu are dreptul să interpreteze o normă legală