Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a contestat la Curtea de Apel Chișinău Circulara cu privire la modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali, adoptată la data de 15 septembrie de către Comisia Electorală Centrală. Potrivit președintelui PLDM, Vlad Filat, prin această circulară se înlătură de la procesul electoral partidul care a desemnat candidatul la scrutinul prezidențial.

Contactat de reporterul Deschide.MD, liderul liberal-democraților a declarat că CEC a intervenit în interpretarea unei norme legale, fapt ce ține de competența exclusivă a Parlamentului.

Argumentarea Comisiei Electorale Centrale ce ține de plafonul donațiilor este pertinentă. Legea a fost modificată în 2019 și au fost introduse aceste plafonări, însă, noi pornim de la cadrul legal în complexitatea sa, nu de la o normă sau alta. CEC, conform normei legale, poate reglementa anumite situații prin hotărâri, nicidecum prin circulare. CEC nu are dreptul sau posibilitatea să interpreteze o normă legală. Tălmăcirea legii ține de competența exclusivă a Parlamentului... Totuși, problema pe care am sesizat-o noi și, de fapt, motivul pentru care am mers la Curtea de Apel nu ține de plafonare, dar de faptul că prin această circulară să înlătură de la procesul electoral partidul care a desemnat candidatul, din numele cărui candidatul merge în alegeri”, a declarat politicianul.

Mai exact, precizează Vlad Filat, în cadrul scrutinului prezidențial candidatul merge pe lista electorală cu simbolul partidului, cu denumirea partidului, fiind desemnat de partid, însă formațiunea este înlăturată de la procesul electoral, „ceea ce este un nonsens”.

Există și alte norme care reglementează activitatea propriu-zisă a partidelor, în mod special mă refer la Legea privind partidele politice. CEC califică partidul politic ca fiind persoană juridică de interes comun, ceea ce nu-i corect. Legea privind partidele politice stabilește foarte clar că partidul politic este o persoană juridică de interes public. Nu poți pune pe picior egal partidul cu oricare altă persoană juridică”, susține președintele PLDM.

Politicianul speră că instanța va examina obiectiv și va emite o hotărâre legală în așa fel, încât lucrurile să revină la normal, iar concurenții electorali, în termeni proximi, să intre în campanie cu lucrurile clarificate: „În cazul în care această circulară rămâne a fi valabilă, nu va mai exista nicio diferență dintre candidați independenți și candidați înaintați de partide”.

Noi am formulat această contestare făcând trimitere la norma legală, existentă în R.Moldova, inclusiv la normele constituționale. În termeni stabiliți de lege, înseamnă că în decurs de 5 zile, Curtea de Apel urmează să examineze și să se pronunțe asupra acestei contestații. Noi sperăm foarte mult că instanța va examina obiectiv și va emite o hotărâre legală în așa fel, încât lucrurile să revină la normal”, a spune liderul PLDM.

Totodată, Vlad Filat a venit și cu un apel în adresa deputaților să fie mai atenți atunci când intervin în modificarea legislației.

Să nu fie calificat ca atac. Este absolut important ca legiuitorul, fie că este la guvernare sau opoziție, să aibă mare grijă atunci când operează modificări la legislație, în special la cea electorală. Anume aceste modificări neinspirate, foarte subiective, probabil urmărind anumite interese înguste, au dus la aceste confuzii și la această situație de incertitudine la ora actuală”, a punctat președintele PLDM.

Amintim că zilele trecute Comisia Electorală Centrală a expediat în adresa partidelor politice o circulară privind modalitatea de primire a donațiilor și de efectuare a cheltuielilor de către concurenții electorali, fapt care a stârnit mai multe critici din partea actorilor politici.

Ulterior, Comisia Electorală Centrală a venit cu o reacție prin care a precizat că circulara reiese din modificările legislației, votate de Parlament în 2019, iar toate acuzațiile în adresa instituției sunt nefondate.

Detalii: Prezidențiale 2020 // Reacția CEC la acuzațiile Maiei Sandu