Comisia Electorală Centrală a sesizat Serviciul Informații și Securitate (SIS) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă, depuse atât în formă scrisă, cât și online. Decizia vine după ce mai multe persoane au declarat că s-au regăsit „înregistrați” în Federația Rusă, deși sunt aflați în Germania și Belgia.

Comisia Electorală Centrală informează că 60 030 cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum și domiciliați în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), s-au înregistrat prealabil, în vederea participării la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Totodată, informăm că, din numărul total de solicitări, 2819 au fost făcute pe suport de hârtie. În acest context, Comisia anunță că a sesizat Serviciul Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă, depuse atât în formă scrisă, cât și online”, se menționează în comunicatul CEC. 

De precizat că rezultatele înregistrării prealabile, informațiile despre numărul de alegători care au participat la scrutinul organizat în circumscripția națională, precum și informațiile obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință reprezintă criteriile de bază care stau la baza deciziei despre organizarea deschiderii secțiilor de votare de peste hotare.

Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 26 septembrie curent.

Amintim că zilele trecute presa a scris că mai mulți cetățeni din diasporă s-au plâns că nu se pot înregistra pentru a partipa la alegerile prezidențiale, în țara în care se află, întrucât pe site-ul CEC-ului este indicat că ei deja au fost înregistrați prealabil în Federația Rusă, acuzând organul electoral de „o operațiune bine organizată de a înregistare ilegală a alegătorilor”.