Astăzi expiră termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din stângă Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, și intenționează să voteze la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020. Până la această oră, au fost înregistrate 52 615 de cetățeni ai R.Moldova din circa 3 mii de localități din întreaga lume.

Cele mai multe cereri de înregistrare au fost depuse de moldovenii aflați în Italia (10 479 înregistrări), fiind urmați de conaționalii din Marea Britanie (7 999) și Rusia (5 853).

În Germania au fost depuse 5 170 de cereri, în România – 4 935, iar în Franța 4 260 de cereri.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Amintim că înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării în ziua alegerilor și al alegătorilor din localitățile din stângă Nistrului (Transnistria), care vor vota la secțiile de votare distincte, organizate pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestora.