Un candidat surpriză s-a înscris în cursa pentru alegerile parlamentare din 24 februarie: Viorel Savva, de profesie avocat, implicat în viața cetății, candidează ca independent în diaspora, pe circumscripția nr. 51, SUA și Canada. Viorel Savva a fost recent admis în baroul NY și, după un examen prealabil, urmează să profeseze ca avocat chiar în inima Statelor Unite.

Încă de la început, Viorel Savva s-a poziționat ca luptător împotriva întregului sistem politic, împotriva politicienilor de toate felurile. Unul dintre sloganele sale promovate sintetizează, de altfel, tocmai acest demers al său: ,,Apărăm Moldova de politicieni!

„După aproape 30 de ani de dezamăgiri din partea clasei politice moldovenești, timp în care partidele și-au văzut doar de propriile interese de grup, consider că este necesară schimbarea modului de a face politică în țara noastră. Acest sistem și mod de a face politică s-a dovedit falimentar pentru țară, un sistem care aduce sărăcie, corupție, minciună, lipsă de democrație, care promovează incompetența și rea-voința. Ajunge!” menționează Viorel Savva în ,,Declarația Polică de pe site-ul său.

Locuiește când la New York, când la Chișinău fiind preocupat de relațiile între conaționalii plecați peste granițele țării și autoritățile moldovenești.  Candidatul Viorel Savva consideră că este necesară și o ,,Lege a Diasporei, care, de asemenea, poate fi consultată pe site-ul candidatului www.savva.md: „Îmi asum adoptarea de către următorul Parlament a Legii Diasporei, legea care va reglementa relațiile dintre Republica Moldova și cetățenii săi aflați temporar sau definitiv în afara granițelor sale.”

Campania electorală pe care a început-o este neconvențională, desfășurată în mare parte online, cu mesaje și acțiuni inedite. Spre exemplu, duminica trecută a organizat o plimbare cu bicicletele în Central Park din New York și chiar l-a convins pe proprietarul magazinului din parc, care închiria biciclete, să ofere biciclete la jumătate de preț celor care vor spune că vin din partea lui! Pe pagina lui Viorel Savva de Facebook putem viziona multe live-uri interesante, realizate în locuri faimoase ale Statelor Unite. Este și o modalitate prin care internauții pot descoperi „online” câte ceva despre țara în care locuiesc destul de mulți compatrioți de-ai noștri.

Nu știm care va fi rezultatul alegerilor în Circumscripția nr. 51, SUA, Canada, însă putem spune că avem acolo un candidat care poate fi urmărit cu interes.