Candidatul socialist la alegerile parlamentare Petru Burduja (circumscripția, nr. 30) refuză să vorbească despre dosarul penal deschis pe numele companiei pe care o administrează - Exclusiv Media. Politicianul a fugit de răspunsurile insistente moderatoarei de la Pro TV, invocând că pe acest subiect ar trebui să se pronunțe instanța.

În timpul dezbaterilor de la ProTV, Burduja a fost întrebat cum explică faptul că întreprinderea pe care o administrează a luat un împrumut de 1,5 milioane de euro de la o altă companie offshor, care se află în Bahamas.

„Împrumutul este al companiei „Exclusiv Media” și eu nu am venit să vorbesc despre asta. Eu am venit în calitate de candidat din partea socialiștilor ca persoană fizică. Haideți să lăsăm într-o parte agentul economic”, aceasta a fost prima tentativă a candidatului de a nu răspunde la întrebarea adresată. 

„Nu, nu lăsăm, pentru că dumneavoastră administrați o firmă implicată într-o...”, a insistat moderatoarea. 

„V-am spus, dați să lăsăm instanța și părțile implicate acum în judecată. Eu aș socoti că este destul că dosarul este în instanța de judecată. Haideți să se expună instanța”, a spus socialistul încercând încă odată să evite răspunsul.

„Noi vrem să știm despre toți candidații tot ce se poate ști. Sigur nu vă pot întreba totul, pentru că nu știu totul, eu vă întreb ceea ce citesc și aș fi recunoascătoare dacă ați răspunde la întrebări, pentru că eu pot să mă duc acasă fără răspunsuri, dar cei care ne privesc vor să afle adevărul despre cei care vor să le ceară votul pentru a ajunge deputat”, a intervenit jurnalista.

„Eu reiterez. Am venit în calitate de candidat al PSRM”, a răspuns scurt Burduja. 

Ultima tenativă de a obține un răspuns la această întrebare s-a lăsat cu un răspuns și mai franc: „Eu mi-am spus părerea și nu vreau să merg mai departe”. 

Mai departe candidatul socialist a fost întrebat dacă e adevărat faptul că a ridicat din bancă 20 de milioane de lei cash pe care i-a dat membrilor de partid?

Burduja a răspuns în același stil: „Dosarul este în instanță. Eu m-am expus”

-                                            Amintim că Exclusiv Media SRL, firma fondată de deputatul PSRM Corneliu Furculiță, cea care deține postul de televiziune NTV și ziarul „Argumentî i Faktî”, este sub lupa procurorilor anticorupție din iulie 2016.

Compania, vizată anterior într-o anchetă a RISE Moldova, figurează într-o cauză penală privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari. Dosarul se află la etapa urmăririi penale de mai bine de doi ani, procurorii expediind între timp cereri de comisii rogatorii în Elveția.

Oamenii legii întreprind în prezent măsuri de investigație în vederea cercetării sub toate aspectele a circumstanțelor cauzei. Au fost expediate comisii rogatorii către organele abilitate din Elveția, în vederea obținerii informațiilor privind tranzacțiile efectuate de către companiile înregistrate în țara respectivă și care au tangență pe acest caz. Pentru soluționarea cererii PA, autoritățile elvețiene au solicitat documente suplimentare.  

Fondatorul companiei Exclusiv Media, cu o cotă de 100%, este deputatul Corneliu Furculiță, din Partidul Socialiștilor din Moldova, iar administrator, Petru Burduja. Prin intermediul acestei companii, Corneliu Furculiță deține postul de televiziune NTV Moldova și ziarul Argumentî i Faktî.