O nouă ședință a Comisiei Unificate de Control a fost convocată la Bender în data de 27 ianuarie 2022. Ședința a avut pe agendă subiecte de actualitate care vizează situația în Zona de Securitate.

În cadrul ședinței, cu referire la procesul de instruire în cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, pentru a exclude pe viitor desfăşurarea antrenamentelor în raza posturilor de pacificare, delegaţia R. Moldova a intervenit cu propunerea de a dispune Comandamentului Militar Întrunit să elaboreze unele reglementări, astfel încât militarii să utilizeze în acest scop punctele de dislocare permanentă a unităţilor de pacificare sau centrele de instruire din afara Zonei de Securitate.

În același timp, argumente suplimentare privind acțiunile ilegale admise în Zona de Securitate de către structurile de forță din regiunea transnistreană au fost prezentate într-o adresare a delegației R. Moldova către celelalte componente ale Comisiei. Documentul se referă, preponderent, la multiplele abuzuri ale așa-numitor „grăniceri”, care generează discreditarea conceptului operațiunii de pacificare.

În problema eficientizării procesului existent de monitorizare a Zonei de Securitate, abordată constant în ultima perioadă de Chișinău și respinsă de Tiraspol, reprezentanții Misiunii OSCE în Comisie și-au anunțat disponibilitatea de a participa la elaborarea unui nou mecanism, în cazul unei decizii consensuale a părților.

Printre deciziile luate pe durata ședinței figurează aprobarea câtorva rapoarte săptămânale privind situația în Zona de Securitate, relansarea grupurilor de lucru, întreprinderea unor măsuri suplimentare anti-COVID-19 pentru a proteja efectivul și a asigura activitatea neîntreruptă în FMMP.