Delegația R.Moldova în Comisia Unificată de Control susține că destabilizarea situației în Zona de Securitate este provocată de reprezentanții structurilor subordonate așa-ziselor autorități de la Tiraspol. Opinia a fost expusă în cadrul ședinței de azi a CUC.

Potrivit unui comunicat al Biroului Politici de Reintegrare, în cadrul ședinței, părțile au discutat pe marginea problemelor existente în Zona de Securitate, cele mai stringente fiind legate de asigurarea liberei circulații a cetățenilor.

Delegația Republicii Moldova a reiterat că destabilizarea situației este provocată prin acțiunile abuzive ale așa-numitor „grăniceri” și altor structuri de forță subordonate Tiraspolului, a căror prezență în perimetrul de responsabilitate al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii este contrară Acordului moldo-rus semnat la 21 iulie 1992. Totodată, a atras atenția la anumite carențe în modul de funcționare a grupelor de observatori militari care complică documentarea fiecărei abateri de la regimul stabilit”, precizează BPR.

În context, delegația Republicii Moldova a amintit despre o decizie agreată de toți participanții Comisiei Unificate de Control, fixată în protocolul nr.828 din 13 ianuarie 2017, prin care părțile au considerat necesar să creeze, în termen de trei luni, un mecanism de monitorizare a situației aplicabil în caz de agravare a acesteia.

Având în vedere că decizia din 2017 a rămas nerealizată până în prezent, delegația moldovenească a propus readucerea acestui subiect pe agenda oficială a Comisiei, cu inițierea elaborării unui document care ar eficientiza mecanismul existent de monitorizare a Zonei de Securitate”, precizează Biroul.

Chișinăul a precizat că această propunere, promovată pe parcursul mai multor luni, nu este susținută de delegația transnistreană care acoperă abuzurile structurilor de forță ale Tiraspolului în Zona de Securitate. În acest sens, în cadrul ședinței, exponenții Tiraspolului s-au opus includerii subiectelor de actualitate pe ordinea de zi, fapt pentru care ședința ordinară a fost amânată cu o săptămână.