Cetățenii ruși vor alege timp de trei zile noua componență a Dumei de Stat,  cele mai multe voturi din străinătate Rusia le așteaptă din Republica Moldova unde a deschis un număr record de secții. 30 de secții, câte una va funcționa la Chişinău, Comrat și Bălți, iar restul, 27 sunt deschise în regiunea separatistă transnistreană, transmite Zona de Securitate. 

Niciun alt stat, decât Rusia, nu a deschis vreodată secții de votare în regiunea separatistă a Republicii Moldova,  și nici autorităților de la Chișinău nu le-a reușit vreodată să deschidă secții de vot în stânga Nistrului pentru scrutinele naționale.

Două dintre secțiile din stânga Nistrului, au fost deja deschise, de astăzi până duminică, în perioada 17-19 septembrie așa cum are loc scrutinul în Rusia. Acestea sunt destinate ofițerilor ruși ce se află în regiune, fie din contingentul Misiunii de Pacificare fi din cel al Grupului Operativ care se află ilegal în Republica Moldova.

Voturile din regiunea transnistreană vor fi împărțite pe multe circumscriptii din Federația Rusă.

  • Voturile din Camenca vor merge pentru candidații din Saratov
  • Râbnița pentru candidații din Lipetsk
  • Dubăsari pentru Irkuțsk
  • Tiraspol – Saratov + Smolensk
  • Bender – Kaliningrad
  •  Grigoriopol, Dnestrovsc și Slobodzeia – Voronej

Chișinăul, mai tăcut ca niciodată

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu a comunicat oficial în niciun fel poziția Republicii Moldova referitor la numărul record de secții deschise pe teritoriul țării, deși anterior autorităţile moldovene emiteau note în care nu recomandau şi se poziționau  împotriva deschiderii unor secţii de vot în regiunea transnistreană, dat fiind faptul că acest teritoriu nu se afla sub controlul Chişinăului. 

Într-un interviu însă cu Europa Liberă joi, 16 septembrie, Ministrul de Externe Nicu Popescu a declarat că s-a trimis la Moscova o notă pe această temă. „ (…) știți foarte bine că autoritățile Republicii Moldova nu controlează acest teritoriu, nu avem acces, instituțiile statului Republica Moldova nu funcționează pe anumite părți ale teritoriului Republicii Moldova”.

În trecut Ministerul de externe a făcut mereu asemenea declarații în preajma alegerilor ruse, iar Rusia le-a neglijat tot de fiecare dată.