La 16 septembrie membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit la Bender pentru a continua discuțiile pe subiecte importante din agenda stabilită anterior.

S-a reușit luarea unei decizii consensuale asupra problemei legate de cele două posturi ale Forțelor Mixte de Menținere a Păcii situate în preajma localității Vadul-lui-Vodă.

Astfel, delegațiile nu vor face o adresare comună către Misiunea OSCE în Moldova care s-a arătat deschisă în a coordona și a sprijini măsurile planificate.

Comisia a decis că fiecare parte poate să solicite de sine stătător suportul Misiunii pentru a realiza acțiunile care presupun inclusiv reamplasarea postului de pacificatori nr.9 de pe malul stâng al Nistrului. Lucrările vor dura până la sfârșitul anului, când urmează să fie deblocată artera de circulație Coșnița – Bălăbănești și eliminate obstacolele la deplasarea cetățenilor și mijloacelor de transport pe acest sector de drum.

Printre aspectele organizatorice examinate în cadrul ședinței figurează excluderea din Comisie a atașatului militar din partea Federației Ruse și a asistentului acestuia, în legătură cu expirarea mandatului, dar și includerea noului atașat militar al Ucrainei.