Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat în carul paradei dedicate celor 31 de ani de la declararea republicii separatiste în raioanele de est ale Republicii Moldova, că „crearea statului transnistrean în 1992 a fost un răspuns față de politica perfidă a conducerii URSS-ului și față de naționalismul militant din partea Moldovei”. Acesta a mai declarat că datorită creării Transnistriei independente a apărut garanția utilizării nestingherite a limbii și culturii materne, dar și a respectării drepturilor omului.

„Cursul republicii rămâne neschimbat – independența, consolidarea comunității a poporului transnistrean, construirea unui stat orientat social cu o economie de piață. În ultimii cinci ani am reușit să facem un mare pas înainte. Reparăm și construim infrastructura socială, creăm noi parcuri și piețe, rezolvăm problema locativă, modernizăm comunicațiile inginerești, modernizăm Transnistria, o dezvoltăm din punctul de vedere al infrastructurii”, a declarat Vadim Krasnoselski.

Un alt motiv pentru care Transnistria a decis să se separe de Republica Moldova ar fi faptul că Chișinăul a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov în Declarația de Independență a Republicii Moldova.

„Acest eveniment (independența Transnistriei) a fost rezultatul politicii discriminatorii a autorităților moldovenești care au lansat procesul de segregare pe bază de limbă și a recunoscut formarea RSS Moldovenească ilegală în 1940. Această republică unională a fost creată din părți ale unor regiuni geografice și istoric diferite – Basarabia și Transnistria, pe teritoriul căreia între 1924-1940 a existate RASSM”, scrie presa din regiune.

Parada de la Tiraspol s-a desfășurat într-un context de criză pentru regiune. Tot mai mulți locuitori ai regiunii se plâng pe faptul că au venituri tot mai puține, că oamenii săraci tot mai mult sărăcesc, iar singura structură care cunoaște o dezvoltare este concernul Sheriff care deține monopolul economic și controlează puterea politică și administrativă din regiune. Un alt motiv de nemulțumire este interdicția pentru automobilele cu numere transnistrene de a participa în trafic internațional, după ce Ucraina a interzis începând cu 1 septembrie traversarea frontierei sale a vehiculelor cu numere de Transnistria.

IDIS Viitorul spune că fiecare al treilea locuitor din regiunea transnistreană este plecat peste hotare, în timp ce în dreapta Nistrului este vorba despre fiecare al patrulea cetățean plecat peste hotare.