Însărcinatul cu afaceri al SUA în cadrul OSCE, Courtney Austrian a redactat o scrisoare către Consiliul Permanent de la Viena, pe subiectul încălcării flagrante a drepturilor omului în regiunea transnistreană. 

În scrisoare se menționează că SUA și Canada sunt profund îngrijorate încălcarea continuă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiunea transnistreană a R. Moldova. „Autoritățile de facto din Transnistria au folosit în mod repetat Strategia de combatere a extremismului 2020-2026 pentru a persecuta membrii opoziției pașnice și disidenții”, se arată în scrisoare în care apar numele lui Ghenadie Ciorba și Mihail Ermurachi. 

În text se menționează că Ghenadie Ciorba a fost arestat după ce a participat la un protest pașnic în ziua de 3 iulie 2020 împotriva restricțiilor de circulație impuse de autoritățile de facto ale Transnistriei. După ce a stat în arest administrativ timp de zece zile pentru „organizarea unui protest ilegal”, el a fost transferat în închisoare, fiind acuzat de extremism, unde a petrecut un an înainte de un proces de judecată de tip închis. „Săptămâna trecută el a fost condamnat la trei ani și trei luni pentru „extremism” și „insultarea” liderului de facto al Transnistriei, Vadim Krasnoselski. La fel, săptămâna trecută, Mihail Ermurachi în vârstă de 70 de ani, a fost condamnat pentru insulte aduse lui Krasnoselski într-o discuție privată din 2019. Acesta a fost amendat cu 9.200 de ruble”. 

„Facem apel către autoritățile de facto transnistrene să respecte drepturile omului și să anuleze sentințele față de Ciorba și Ermurachi pentru exercitarea drepturilor fundamentale și eliberarea imediată a deținuților întemnițați pe nedrept, inclusiv Oleg Horjan, Serghei Mirovici și Adrian Glijin”, se arată în adresare. 

Înaltul oficial concluzionează că Statele Unite și Canada susțin un proces de soluționare a conflictului transnistrean în format 5 + 2 orientat spre rezultate, bazat pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru Transnistria. Statele Unite și Canada se solidarizează cu cetățenii R. Moldova în ceea ce privește apărarea drepturilor omului.