Astăzi se împlinesc 29 de ani din ziua în care Rusia a introdus forțele de pacificare în regiunea transnistreană. În acest sens, mai mulți pretinși demnitari de la Tiraspol au ieșit cu mesaje în apărarea acestor trupe.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a pus accentul pe faptul că Rusia nu ar fi fost parte din conflict, ci este pacificator și garant al reglementării. „Este foarte important să cunoaștem că Rusia niciodată nu a fost parte a conflictului, ea a funcționat și funcționează ca stat pacificator, garant al procesului de reglementare a relațiilor dintre Moldova și Transnistria. Devenind un exemplu de cea mai eficientă misiune de pacificare în lume, operațiunea comună de pacificare are un caracter legal și legitim”, a declarat Krasnoselski. 

Menționăm că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a pledat în mai multe rânduri pentru retragerea trupelor și a munițiilor ruse din Transnistria, și transformarea misiunii de pacificare pe Nistru în una internațională sub egida OSCE.

Ultimile retorici de la Moscova tind să nu facă diferența dintre Grupul Operativ al Trupelor Ruse, care urma să-și încheie misiunea în Transnistria odată cu evacuarea munițiilor de la Cobasna, fapt statuat la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999, și trupele de pacificare din Transnistria. Atunci când Maia Sandu a cerut retragerea GOTR, Moscova intervenea de fiecare dată nu-și va retrage pacificatorii. Astfel retorica Kremlinului este de a pune semnul de egalitate între GOTR și pacificatori. Mai mult, se pare că rotația în rândul pacificatorilor și a GOTR se face prin transferul de militari dintr-o entitate la alta.