Delegația Republicii Moldova a scos în evidență cazul din 15 iulie curent când doi angajați ai Inspectoratului de poliție Dubăsari au fost reținuți ilegal pentru circa 12 ore de către reprezentanți ai așa-numitului „mgb” subordonat Tiraspolului.

Incidente de acest gen se produc sistematic în Zona de Securitate, iar partea transnistreană respinge categoric propunerile de a include problema pe agenda oficială a discuțiilor, așa cum a făcut și de această dată.

Totodată, sediile așa-numitului „mgb” sunt excluse din ruta de deplasare a observatorilor militari, fapt pentru care delegația Republicii Moldova l-a atenționat pe șeful statului-major al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii despre necesitatea de a vizita și a documenta situația la toate obiectivele structurilor de forță amplasate în Zona de Securitate.

Având în vedere că, timp îndelungat, Comisia Unificată de Control își demonstrează incapacitatea de a avea o reacție adecvată la probleme grave din aria sa de responsabilitate, delegația Republicii Moldova își reiterează poziția cu privire la oportunitatea de a iniția monitorizarea situației în Zona de Securitate de către experți internaționali independenți sub egida Misiunii OSCE în Moldova.

Cu referire la acțiunile aprobate la ședința din 15 iulie curent, menite să îmbunătățească condițiile serviciului la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii situate în preajma localității Vadul-lui-Vodă, delegația Republicii Moldova a remarcat deschiderea Misiunii OSCE în Moldova pentru coordonarea și eventuala sprijinire financiară a măsurilor preconizate. Astfel, delegația moldovenească a propus părților să facă o adresare în acest sens către Misiunea OSCE în Moldova. Delegația Federației Ruse și cea a Tiraspolului au apreciat că o asemenea situație ar face ca Misiunea OSCE să substituie rolul pacificatorilor în operațiunea de pe Nistru. Ambele delegații au solicitat timp pentru consultări suplimentare, motiv pentru care ședința a fost întreruptă, iar examinarea subiectului va continua în septembrie curent.