Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii din cadrul Secretariatului de Stat al SUA cere eliberarea imediată a lui Ghenadie Ciorba, activistul din regiunea transnistreană care a fost condamnat la 3 ani și trei lui detenție pentru că a organizat un miting pentru libera circulație în Zona de Securitate. Pretinsele autorități din Transnistria l-au învinuit de extremism. SUA cer și eliberarea lui Mihail Ermurachi, acesta însă nu a fost privat de libertate, ci amendat cu 500 de euro pentru că și-a exprimat într-o discuție privată opinia despre liderul separatist, Vadim Krasnoselski, numindu-l „mercenar” și „marionetă”. 

„Libera exprimare nu este o crimă. SUA condamnă sentințele față de  Ghenadie Ciorba și Mihail Ermurachi pentru acuzații motivate politic pentru exercitarea libertății de exprimare și de întrunire. Facem apel la autoritățile de facto din Transnistria să îi elibereze imediat”, se arată într-un tweet al Biroului.

Menționăm că în 2019, într-o discuție cu directorul unei școli din Tiraspol, Mihail Ermurachi l-a insultat pe Vadim Krasnoselski. Bărbatul a folosit cuvinte precum „mercenarul” și „marioneta”, conversația fiind înregistrată pe un dictofon. În consecință, tribunalul din Tiraspol i-a aplicat bărbatului o amendă de 9.200 de ruble, echivalentul a 500 de euro.

Mihail Ermurachi nu a fost condamnat la privare de libertate.