Duma de Stat de la Moscova pregătește un proiect de lege de simplificare a procedurii de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din regiunea transnistreană. Pe lângă aceasta, proiectul ar prevedea și lansării unei curse aeriene care să lege Tiraspolul și Moscova.

„Este vorba despre simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei ruse locuitorilor din Transnistria, este vorba despre deschiderea conexiunii aeriene cu Tiraspolul”, a declarat Konstantin Zatulin, deputat în Duma de Stat. Declarația a fost făcută în contextul adoptării unei declarații cu privire la o presupusă „blocadă” a Transnistriei din partea Chișinăului și Kievului.

În acest context, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a mulțumit Dumei de Stat a Federației Ruse pentru declarația adoptată pe 15 iunie cu privire la o blocadă a regiunii, instituită de Republica Moldova și Ucraina. Imediat, a doua zi, Guvernul Republicii Moldova a amânat instituirea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan până pe 31 decembrie, deși controlul comun urma să fie aplicat începând cu 1 iulie. Externele de la Chișinău și Biroul de Reintegrare nu au comentat deocamdată declarația Dumei de Stat.