Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a mulțumit Dumei de Stat a Federației Ruse pentru declarația adoptată pe 15 iunie cu privire la o blocadă a regiunii instituită de Republica Moldova și Ucraina. Imediat, a doua zi, Guvernul Republicii Moldova a amânat instituirea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan până pe 31 decembrie, deși controlul comun urma să fie aplicat începând cu 1 iulie. Externele de la Chișinău și Biroul de Reintegrare nu au comentat deocamdată declarația Dumei de Stat.

„Consider că declarația adoptată reflectă foarte bine nervul și acuitatea momentului actual, punând accent pe inadmisibilitatea oricăror sancțiuni și blocaje împotriva Transnistriei, ci este nevoie de activizarea mecanismelor internaționale de negociere pentru reglementarea relațiilor cu R. Moldova, menținerea operațiunii de pacificare pe Nistru, actualizarea formelor de susținere a cetățenilor din partea Rusiei și a compatrioților ruși care locuiesc în republica noastră”, se arată în mesaj.

Krasnoselski spune că declarația poartă un semnal oficial concret din partea Rusiei, în calitate de putere mondială influentă, garant și mediator responsabil în reglementarea moldo-transnistreană, adresată tuturor participanților implicați în procesele regionale.

„Împărtășesc îngrijorările și preocupările partenerilor ruși. Mereu, transnistrenii sunt pregătiți pentru acțiuni comune, deoarece de la adoptarea de către Duma de Stat a declarației anterioare, în iulie 2017, situația în jurul Transnistriei în procesul de negocieri și în ceea ce privește apărarea drepturilor și intereselor cetățenilor ruși și a compatrioților ruși nu s-a ameliorat”, menționează Vadim Krasnoselski într-un mesaj pe Telegram.

DOC // Duma de Stat denunță politica R. Moldova și a Ucrainei de „blocare” a Transnistriei

Menționăm că Duma de Stat din Federația Rusă a publicat un document prin care denunță acțiunile Republicii Moldova și ale Ucrainei în raport cu Transnistria, fiind vorba în special despre deciziile ce țin de domeniul transportului: instituirea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan și obligativitatea numerelor de înmatriculare neutre pentru vehiculele din regiune pentru participarea în trafic internațional.  

„Duma de Stat consideră inacceptabile orice declarații și acțiuni distructive și iresponsabile ale autorităților din Republica Moldova și Ucraina, ce au drept scop subminarea actualului format al operațiunii de pacificare, condamnă recurgerea la blocaje împotriva Transnistriei și la măsuri restrictive și declară că este necesar deblocarea cât mai rapidă a procesului de negocieri pentru reglementarea conflictului moldo-transnistrean la toate nivelurile”, se arată în textul declarației. 

O nouă cedare // Guvernul amână controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan până la sfârșitul anului