Guvernul amână implementarea celei de a doua etape a controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan până pe 31 decembrie 2021. Argumentul Ministerului Finanțelor este că Guvernul interimar actual nu ar avea deplină forță pentru a implementa controlul comun și că nu toți antreprenorii din stânga Nistrului au reușit să se înregistreze la Chișinău. Etapa a doua a controlului comun la Cuciurgan urma să fie implementată pe 1 iulie.

„La aceasta, este de menționat că în pofida acțiunilor de informare a agenților economici din stînga Nistrului despre obligativitatea acestora de a se înregistra la Instituţia publică „Agenţia Servicii Publice”, există o serie de entități pentru care nu a fost identificat un mecanism viabil de înregistrare (instituțiile din raionele de est, micii antreprenori cu statut de persoană fizică, patentarii, etc). Or, în acest sens se impune necesar acordarea de timp suplimentar instituțiilor implicate în acest proces pentru identificare a unor soluții normative, precum și implementarea unor instrumente funcționale pentru asigurarea înregistrării și evidenței tuturor importatorilor din zona transnistriană.

Ținînd cont că termenul prevăzut în Hotărîrea de Guvern nr.960/2017 este de 30 iunie 2021, prezentul proiect de hotărîre de Guvern are un caracter urgent care vine să soluționeze temporar circulația persoanelor prin punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene”, se arată în explicația hotărârii de Guvern.

Amintim că Duma de Stat din Federația Rusă a publicat pe 15 iunie un document prin care denunță acțiunile Republicii Moldova și ale Ucrainei în raport cu Transnistria, fiind vorba în special despre deciziile ce țin de domeniul transportului: instituirea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan și obligativitatea numerelor de înmatriculare neutre pentru vehiculele din regiune pentru participarea în trafic internațional.  

Hotărâre Guvernul Republicii Moldova. by Vadim Vasiliu on Scribd