Organizația „Uniunea apărătorilor Transnistriei” a redactat o scrisoare adresată Federației Ruse și altor participanți la reglementarea transnistreană cu rugămintea de nu permite Chișinăului să instituie începând cu 1 iulie controlul comun total la punctul de trecere Cuciurgan - Pervomaisk.  

Textul scrisorii a fost publicat pe site-ul organizației. 

„Acest lucru amenință cu limitarea accesului pentru Transnistria la mărfuri de primă necesitate, medicamente și produse medicale, produse alimentare, produse fitosanitare și multe alte mărfuri. 

Pe lângă aceasta, în conformitate cu înțelegerea bilaterală cu Republica Moldova, Ucraina a anunțat interzicerea intrării pe teritoriul său, începând cu 1 septembrie 2021 a vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Această acțiune va limita posibilitatea de circulație cu transportul personal pentru mai mult de 90 de mii de cetățeni ai Transnistriei. dar și va avea drept consecință stoparea activității transportatorilor din Transnistria. 

Astfel, cetățenii transnistreani se pot confrunta încă o dată cu restricționarea drepturilor lor, cu  măsurile de presiune unilaterale și blocaje economice din partea Moldovei și Ucrainei, care vizează slăbirea socio-economică a Transnistriei ”, se spune în scrisoare.

Amintim că Guvernul de la Chișinău a decis să prelungească, până la 30 iunie 2021, termenul în care agenții economici din Transnistria pot să treacă frontiera prin punctele vamale Pervomaisk - Cuciurgan, Goianul Nou - Platonovo și Novosavițkoe - Cuciurgan pentru a efectua procedurile de vămuire a mărfurilor fără aplicarea măsurilor de politică economică a R. Moldova.

Aceste termen urma să expire pe 1 februarie curent, iar condiția acestor facilități fiscal-vamale acordate agenților economici din stânga Nistrului, indiferent dacă sunt sau nu înregistrați de către Agenția Servicii Publice de la Chișinău, este ca mărfurile importate să rămână pe teritoriul necontrolat de către autoritățile constituționale ale R. Moldova.