Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a comentat ieri în cadrul întrevederii cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2” declarațiile recente ale ambsadorului SUA la Chișinău, Dereck Hogan, care a spus că Transnistria trebuie să fie sub controlul administrativ al Chișinăului.

Ambasadorul SUA, Dereck Hogan: Transnistria trebuie să fie sub control administrativ al Chișinăului

„Ce înseamnă control administrativ? Aceasta presupune control militar, control legislativ, control judiciar și control financiar. Domnul Hogan nu a spus cum va fi realizat acest lucru. Sufocând Transnistria? Escaladarea conflictului? Ori poate prin război? Ce a avut în vedere ambasadorul Statelor Unite ale Americii făcând astfel de declarații? Nu este clar”, a spus Krasnoselski, potrivit presei de la Tiraspol. 

În cadrul discuțiilor, Krasnoselski şi-a exprimat dezacordul și cu declaraţia reprezentantului special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, referitor la necesitatea soluţionării conflictului transnistrean "în cadrul cadrul integrităţii teritoriale a Moldovei."

"Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, care prin decizia Curţii Constituţionale a fost recunoscută mai presus de Constituţia Republicii Moldova, a recunoscut crearea RSS Moldovei ca fiind ilegală. Acest document exclude integritatea teritorială a Moldovei. Prin acest document, Moldova a renunţat legal la Transnistria", a spus Krasnoselsky, citat de agenția Infotag. 

Vorbind despre procesul de negociere cu Moldova, el a spus că "Chişinăul nu-şi îndeplineşte obligaţiile de a rezolva problemele umanitare din domeniul telecomunicaţiilor şi de a pune capăt dosarelor penale motivate politic".

"În acelaşi timp, autorităţile moldoveneşti creează noi probleme: au organizat blocade bancare şi financiare, reţinând la graniţă mărfirile pentru Transnistria şi ameninţând cu restricţii privind libera circulaţie a cetăţenilor transnistreni", a menţionat liderul de la Tiraspol.